Jonas Sjödin i Långvattnet

Jonas_Sjödin_1

Foto: Eva Lundqvist

Jonas Emanuel Sjödin
Arbetare och torpare. Född den 10 april 1899 i Västanbäck, Junsele som son till arbetaren och spelmannen Erik Sjödin och hans hustru Lisa Johanna Gustafsdotter. När Jonas var 11 år flyttade familjen till grannbyn Lillsele.

Jonas Sjödin i yngre dagar

Jonas Sjödin i yngre dagar

Jonas var verksam som Dur- och fiolspelare efter 90 års ålder. Det finns många uppteckningar efter låtar som Jonas spelade. Uppteckningarna är gjorda både av Tord Johansson och Åke Björkqvist. Dessutom finns det en hel del ljudupptagningar. En av många låtar som Jonas spelade och som är inspelad och upptecknad av Tord Johansson, är ”1800-tals valsen” som Jonas skall ha lärt sig som 14-åring. Enligt Jonas var låten redan då mycket gammal. Det finns ganska många polskor efter honom, upptecknade både av Tord Johansson och Åke Björkqvist.

Här följer utdrag ur en sammanställning som Åke Björkqvist gjorde om Jonas i slutet av 1970-talet.    ”Hans far Erik Sjödin hade en fiol som tyvärr blev sönderslagen på en bydans, varför Jonas ej kom att spela på den. När han var 18 år bytte han bort ett fickur mot en fiol. Hans far lånade fiolen emellanåt och Jonas satt då och lyssnade in låtarna. sedan lärde han sig dem under sakkunnig ledning av sin far”.

Jonas tillhörde en släkt med många spelmän förutom fadern Erik. Hans morfader Gustaf Johan Samuelsson i Lillsele är den tidigast kände, och genom den släktgrenen blev Jonas även släkt med spelmannen Nils Gustaf i Rusksand och dennes son Agnar Nilsson i Ulfvik. En kusin till Jonas var spelmannen Gottfrid Knutsson.

Jonas_Sjödin_2

Foto: Eva Lundqvist

1938 gifte sig Jonas med Berta Eriksson och de bodde därefter i ”Gammboern” en gammal fäbodvall till Krånge by. De fick fyra barn, två flickor och två  pojkar. 1953 flyttade de till Långvattnet och bosatte sig på Tjärntorpet.

Jonas dog  i Långvattnet den 2 december 1997.

Jonas_Sjödin_1Pressbild: Bjärne Engholm

 

Pressbild: Bjärne Engholm

Den här inspelningen har Jonas gjort själv och polskan han spelar är den han har efter Hinke Velös och som uppges vara efter O P Sundvall.

[audio:http://hembygd.junselebyar.se/spelman/wp-content/uploads/2011/05/Polska-06.mp3]

– – – –
Noter:
Polska efter Hinke Velös
Petrus Lidfors låten
——-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Junsele hembygdsförenings samlingar
Åke Björkqvists anteckningar

1 tanke kring ”Jonas Sjödin i Långvattnet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *