Tord Johansson

Tord 1983

Tord Johansson fotograferad i Vallen 1983 av Rolf Granquist

Tord Erik Johansson i Ösmo, har gjort ett enormt arbete i flera decennier med att teckna ner låtar efter spelmän, framförallt i Ångermanland med tonvikt runt sina hemtrakter i nordvästra delarna av landskapet. Tord har uppmärksammats för sitt arbete och bl.a. fått stipendier för sin dokumentation. Han var även känd för sitt eget musicerande, och trakterade både durspel och nyckelharpa. På en annan plats på denna blogg presenteras hans skapelse ”Johanssonharpan”, en fyrradig nyckelharpa med omvänd lek. Till detta var Tord en god och underhållande berättare som trollbundit många åhörare med sina anekdoter och historier. Här kan ni höra Tord själv berätta i en inspelning gjord 1990 för Länsmuséet Murberget.

Han föddes den 12 februari 1929 i Tågsjötorp, Junsele som son till kronotorparen Frans Otto Johansson och Sally Maria Styf.

Tord gifte sig med Agnes Ingeborg, född Sjödin i Jansjö, Fjällsjö. De kom att flytta till Ösmo utanför Nynäshamn där Tord fick arbete inom byggbranschen. De kom att i många år bo på Tjädervägen i Ösmo.

Tord dog den 22 oktober 2014.

Något vi är mycket tacksamma över är att Tord har skänkt kopior av alla uppteckningar han gjort i trakterna omkring Junsele till hembygdsföreningen. Hans måtto har alltid varit att dylikt material skall spridas och leva vidare.

Han har även skänkt kopior av sina uppteckningar från övriga Västernorrland, Gävleborg, Västerbotten och Norrbotten. Vissa uppteckningar är från andra län och totalt finns nu 1255 sidor i hembygdsföreningens arkiv:
Översikt av den fullständiga samlingen (pdf).
Tord 1995

Tord Johansson 1995

Bilden här ovan ingår i en artikel som publicerades i Jönsel Blaä 1995: N ‘Tord, Ottos pojken från Tågsjötorp.

Sid 1

Sid 2

3 reaktion på “Tord Johansson

1. Göran Stenmark

Den artikel som lagts ut tycker jag på ett härligt sätt visar den humor som hela tiden kretsat omkring Tord

2. Lena Eriksson

I tidningen Kvällsstunden nr 18, årgång 72/2010 finns en artikel skriven av Erling Lundgren som han kallar ”Petter Sjödin, morfar och andra kronotorpare”. Artikeln handlar om Tågsjötorp och där nämns även Tord:
    ”Tord Johansson från det högst belägna torpet i byn, sen länge bosatt i Ösmo, har gott anseende i folkmusikvärlden. Han tecknade upp runt 400 låtar, från Ångermanland framförallt, har spelat både durspel och större dragspel, men blev dessutom en nyskapare av nyckelharpor, som han byggt i många tiotal exemplar.”
    Petter Sjödin och hustrun Albertina var de första som bosatte sig vid Tågsjön och så småningom kom flera, bl a Erlings morfar Gustav Hedberg.

3. Göran Inläggsförfattare

Durspelaren Gösta Johansson berättade på Spelmansstämman i Junsele den 23 maj 2010 om när man
    frågade om Tord Johansson varit i trakten. I stället för: ”ha du träffe n’ Tord? Sade man ”ha du råke ut för n’ Tord, na?”