Åke Björkqvist

Folkskolläraren Åke Björkqvist är tillsammans med Tord Johansson en av de som mest har jobbat med att teckna ner gamla spelmanslåtar från Junsele. Han föddes i Björkil i Sunne Värmland den 3 juni 1923 som son till handlaren Helmer Fabian Björkqvist och Augusta Kristina, född Karlsdotter. Helmer startade först upp Konsum i Sunnemo och flyttade runt 1930 till Junsele där han blev handelsföreståndare inom Konsum.Åke utbildade sig till lärare och kom att bli Junsele trogen fram till sin död 2003. Han var gift med Signe Svensson från Bölen. Åke musicerade själv på orgel och gjorde melodier, ofta med texter. Han tecknade bl.a. ner en del låtar efter Jonas Sjödin i Långvattnet samt efter spelmän i Bysjö. Han lärde sig även att spela på näver likt Jakob Edlund och förevisade detta på hembygdsgården i samband med Junselegillets framträdanden. Dessutom prövade han att spela på s.k. ”Notstock” dvs det som på rikssvenska kallas psalmodikon.

Åke spelar näver 1984

Åke näver

Likt Tord Johansson har Åke skänkt uppteckningar till Junsele hembygdsförening, och hade även samma inställning att meningen med att uppteckna är att låtarna skall leva vidare genom att spridas.

Här är Åkes egen kommentar:

aake

Signe_ o_ Åke

Signe och Åke Björkqvist i samband med ett av Junsele-Gillets framträdande på Junsele hembygdsgård

Källor:
Björkils kyrkoarkiv

Junsele kyrkoarkiv
Åke Björkqvist fotosamling
Junsele hembygdsförenings arkiv

2 reaktion på “Åke Björkqvist

1. Lena

Det är bara att hålla med Åke. Låt oss lära låtarna och låt oss njuta:)

2. Göran Stenmark Inläggsförfattare

Det är bara att instämma, och så vackert Åke formulerade det.