Agnar Nilsson i Ulfvik

Agnar

Agnar med sitt durspel

Erik Agnar Nilsson. Durspelare. Född 22 januari 1898 i Rusksand som son till arrendatorn (spelmannen) Nils Gustaf Gustafsson och Eva Maria Eriksdotter.

Agnar spelade 2-radigt durspel

Han gifte sig den 2 april 1923 med Stina Greta Svensson, född den 6 juni 1894 i Ulfvik Junsele som dotter till bonden Elias August Svensson och Märta Katrina Hellqvist. Familjen kom att bosätta sig i Ulfvik och de fick barnen: Nils Ejnar 1923, Astrid Katarina 1925, Elias Axel 1928, Ida och Elsa Teresia 1938.

Ulfvik

Gården i Ulfvik

Stina Greta dog 1976 och Agnar 1982 på Gunillagården i Junsele.

Agnar

Agnar på äldre dagar. Bildkälla: Ingegerd Berglund

 

Båt

Agnar och hustrun efter en tur med båten utanför Ulfvik

Spelmansraditioner finns i släkten. Bortsett från fadern Nils Gustaf, omnämns farfadern Gustaf Johan Samuelsson i Lillsele som en tidig spelman i Junsele. En kusin var Gottfrid Knutsson i Valviken och en annan Jonas Sjödin i Långvattnet. Även Agnars söner blev spelmän. Följande skriver dotterdottern Ingegerd;  ”Einar och Axel var duktiga dragspelare, dom spelade på bjudningsdanser medan dom var kvar på Ulfvik, det kom andra dragspelare och hälsade på och så satt dom och spelade tillsammans”.

Bjudningsbal var det ofta i Ulfvik och anordnades vid ett flertal tillfällen i Alfred Nilssons loge. Det gick vilt till emellanåt och ett och annat slagsmål förekom vid sidan om det seriösa dansandet.

Elias Axel Nilsson                                                                                  Dragspelare.Chaufför                                                                                                       Född 1928 i Rusksand. Gift och bosatt i Grängesberg. Numera bortgången.

Axel

Axel Nilsson

Nils Einar Nilsson                                                                                                          Dragspelare                                                                                                                       Född 1923 i Rusksand. Gift och bosatt i Hällefors. Numera bortgången.

Einar

Einar Nilsson

 

——–
Noter:
Låt efter Agnar Nilsson
Agnars hambo
——-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv

2 tankar kring ”Agnar Nilsson i Ulfvik

  1. Göran Stenmark Inläggsförfattare

    Ett tack till Ingegerd Berglund för lån av bilder

  2. Ingegerd Berglund

    Tack själv för den fina sidan och det jobb ni lägger ner på den så vi andra får ta del av och njuta av Junseles historia i text och bild
    Ingegerd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *