Mattias Rosin

Mattias Rosin

Mattias Rosin föddes den 15 mars 1867 i Vallen, Junsele som oäkta son till båtsmansdottern Sara Charlotta Grön. Mattias Rosins far var lantmätare Herman Rosin från Småland som träffade hans mor i samband med en förrättning i Hällberget 1866. Men fadern drog sin kos efter förrättningen och ingen kontakt fanns mellan dem.

Mattias gifte sig 1893 med Anna Kajsa Abrahamsdotter från Vallen, född 1866, och 1895 flyttade familjen som torpare till Gafsele i Åsele socken där första barnet Gustav föddes samma år. Året efter föddes Georg och 1898 Ragnar.

Sedan dröjde det till 1904 innan Johan föddes i augusti 1904, men då var redan Mattias på väg över till Winnipeg i Kanada för att försöka skapa en dräglig tillvaro för familjen. Han återkom redan hösten 1905 varvid familjen blev bosatta i Vallen. Där föddes sönerna  Bror 1907 och Frans 1909.

Anna Rosin

År 1913 köpte Mattias en torpavstyckning av hemmansägaren Jonas Daniel Eriksson i Vallen för 160 kronor. Torpet fick namnet Annelund.  Mattias kom att arbeta i flottning och skog.

Rosins torp

Rosin spelade fiol och Stigpolskan efter honom spelas av många spelmän i hela landet. Om hans kvalité som spelman är det få som känner till idag. Ett citat från Vallens hemsida lyder; mer spelevink än speleman tycker sig en bybo ha hört, utan spelade mest som tidsfördriv.

Mattias avled den 31 mars 1941 och hustrun 1954.

Rosinarna har varit en skapande släkt. Sonen Frans spelade både fiol och mandolin.

Bland barnen spelade bl.a Gustaf Rosin fiol

Gustaf Rosin skrev revyer och dikter bl.a. en vacker text som är tonsatt av Roffe Söderberg ” Där Vassarna viska”.
Sonen Bror Rosin var en lokal ”Döderhultare”, vars fina träfigurer idag finns att beskåda på hembygdsgården i Junsele. Här nedan ” En ringdans medan mor väntar”, björntallen.

——-
Noter:
Stigpolska efter Mattias Rosin
——-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Vallens hemsida
Björn Rosin. Fotografier av Mattias och Anna Rosin
Hans O Alfredsson. Fotografi    

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.