Hans Åhman på ett bröllop på hembygdsgården i Junsele 1943.
Bildkälla: privat.
Hans Jonsson Åhman. Fiolspelare och målaremästare. Han föddes den 24 november 1879 i Vikarbyn, Rättvik som son till Jon Jonsson Åman (1844-1909) och Anna Ersdotter (1845-1922). Hans flyttade först till Stockholm och tjänstgöring vid Kungliga Svea Livgarde. Han övergav det militära så efter något år kom han tillbaka till Rättvik. År 1909 gifte han sig med Ida Nygren från Rättvik och de hamnade så småningom i Bjurholm och därefter i Nordmaling. Det skall tilläggas att Hans då redan varit målare en tid.
År 1914 flyttade Hans med familj till Åhs (Åsmon) i Ådals-Liden, där även brodern Erik bodde, och där stannade de till följande år då de finns skrivna på Prästbolet i samma församling. Där avled hustrun Ida 1916. Ett år senare for Hans till Myre i Resele och 1918 gifte han om sig med Beda Hansson, född 1894 i Strand, Resele som dotter till arbetaren Hans Erik Ersson och Brita Maria Lidholm.
1920 flyttade de till Strand i Resele och den 3 mars 1921 inkom anmälan till Handelsregistret i Västernorrlands län att; Hans Åhman ämnar inom Resele socken idka handelsrörelse under firma Hans Åhman. Rörelsen kom att verka i måleribranschen och upphörde som firma 1950.
1923 gick flyttlasset till Junsele. Först bodde de i Lillegård ett par år och fr o m 1925 finns familjen i Bölen där flertalet av deras barn föddes.
Gården i Bölen, Junsele som familjen Åhman bodde i. Foto: Göran Stenmark 2012.
1946 flyttade familjen till en stuga på ett torp i Västanbäck i Ådals-Liden. Skiftet som torpet ligger på tillhör numera Näsåkers by, men i folkmun säger man Kläpp. Åhmans hyrde stugan av en familj Gustafsson.
Gården i Näsåker. Åhmans bodde i stugan till vänster i bild. Foto: Lena Eriksson 2015.
1965 gjorde dåvarande ordföranden i Junsele hembygdsförening, Erik Jonsson, en inspelning med Hans Åhman där han berättar, spelar fiol och sjunger.
Beda dog 1959 och Hans tillbringade sin sista tid på Lissgården där han dog 1969.
——-
Noter:
Nr. 44 Polska spelad av Hans Åhman. 50 spelmanslåtar från Ångermanland, del I.
Nr. 15 Brudmarsch, Hans Åhman, Näsåker. 50 spelmanslåtar från Ångermanland, del II.
Nr. 36 Polska komponerad av Hans Åhman, Näsåker. 50 spelmanslåtar från Ångermanland, del II.
Nr. 41 Polska ”Lissgården”, av Hans Åhman, Näsåker. 50 spelmanslåtar från Ångermanland, del II.
Källor:
Rättviks kyrkoarkiv
Junsele kyrkoarkiv
Ådals-Lidens kyrkoarkiv
Landsarkivet i Härnösand. Handelsregistret
Bilder: Privata fotografier
Kan tillägga att Thord Åhmans bror Ingvar (som också bor i Junsele) också är en mycket duktig spelman. Han spelar främst mandolin men även andra instrument.
Hälsningar Anita
Absolut Anita, Ingvar är en mycket duktig musiker och en alert man för sin ålder. Flera i syskonskaran har varit musiker
Jag heter Annica jag föddes 1953 ett år innan min mamma och pappa gifte sig.Hans Åhman var min farfar, min pappa hette Sune Åhman som också var musiker och målare/konstnär. Min mamma hette Märit Wettersten som ogift. Märit gifte sig med Sune 1954 året innan min bror Kenny föddes. Märit och Sune fick också sonen Mats en månad efter det att Sune dött i en olycka. Thord är alltså min farbror och honom har jag träffat. Det skulle vara roligt att få en kontakt med en så stor släkt med så många människor där musik och konst alltid har betytt så mycket.
På Junsele hembygdsförenings hemsida under Nyheter finns den 21 april 2011 ett inlägg med en fin målning Hans Åhman gjorde i ett hus i Junsele 1924
Vädjan.
Annica Törnqvist hör av dej till Thord. Jag bor i Västerås 070 5941183
Du kan också gå in på Google och titta på en del av mina filmer.
Jag väntar att få höra ifrån dej.
Kramar
Thord Åhman
Västerås
Hej! Jag är dotter till Thord Åhman
Och har nyligen hittat min farfars bror Eriks
Släkt i Västerås Världen är inte så stor
Hade Thord och Ingvard Åhman en bror som hette Johan? Mvh Anita
Ingen Johan, men en John Hilding fanns i syskonskaran.