Gustaf Johan Samuelsson

Gustaf Johan Samuelsson. Nybyggare, bonde och fiolspelare i Lillsele. Född den 6 augusti 1830 i Risbränna, Junsele. Son till nybyggaren och sedermera bonden i Lillsele, Samuel Olofsson, och hans hustru Kajsa Stina Nilsdotter. Från denna släkt härstammar en stor del av spelmännen från Junsele.

Den 17 december 1854 gifte Gustaf Johan sig med Eva Lisa Jonsdotter från Vilhelmina. Hon var född i byn Tjäl den 22 maj 1833 som dotter till Jon Nilsson och Christina Josefsdotter, men föräldrarna kom från Junsele dit de återflyttade, bl.a. till Betarsjönäset. Vid vigseln var han dräng i Lillsele och hon piga i Eden.

Fastigheten i Lillsele hade Gustaf Johan köpt den 2 april 1868.

Samuelssons

På denna gård bodde Samuelssons

Det kom att födas 9 barn i familjen, varav den förstfödde Nils-Gustaf 1855, blev spelman och bosatt i Rusksand. Flera av Nils Gustafs söner blev spelmän, t.ex. Agnar Nilsson i Ulfvik och dennes söner Axel och Einar. Nils Gustafs dotter Jenny är mor till dragspelaren Torsten Sillberg i Resele.

Gustaf Johans dotter  Eva Lovisa fick sonen Gottfrid Knutsson, även han spelman.Gottfrid har berättat i en inspelad intervju att morfars far Samuel Olofsson var fiolspelare och efter honom hade Gottfrid en brudmarsch.

En annan ättling är spelmannen Jonas Sjödin i Långvattnet.

Hemmanet såldes 1880 till sonen Nils Gustaf för 600 kronor, men denne sålde fastigheten i sin tur till Kungsgården Mariebergs AB år 1895. Själva gården med inägor såldes 1932 till familjen Nordgaard, vilka kom att äga gården i flera decennier. Den stod öde i många år men har sedan slutet av 1990-talet åter fast boende.

Samuelssons

Gården år 2012. Jämför med den äldre bilden ovan. Foto: Göran Stenmark

Samuelssons ladugård

Ladugård och härbre 2012. Foto: Göran Stenmark

Eva Lisa dog i Lillsele den 24 augusti 1895 och Gustaf Johan den 21 februari 1906.

—————–
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Inskrivningsdomarens arkiv för Västra Ångermanlands domsaga
Gottfrid Knutsson. Inspelad intervju av Svenskt visarkiv 1971
Lillselebor. Beskrivning av gården

1 tanke kring ”Gustaf Johan Samuelsson

  1. Göran Stenmark Inläggsförfattare

    Detta inlägg är nu uppdaterat med en del av de kopplingar som finns till andra spelmän i denna släkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *