Nils Gustaf i Rusksand

Nils Gustaf

Nils Gustaf

Arrendator. Durspelare.

Nils Gustaf Gustafsson född den 20 april 1855 i Lillsele, Junsele som son till inhyses mannen och spelmannen Gustaf Johan Samuelsson och hans hustru Eva Lisa Jonsdotter. 1880 köpte Nils Gustaf fastigheten i Lillsele av fadern men sålde den till Kungsgården Mariebergs AB 1895. Efter en del drängtjänster gifte n´ Nils Gustaf sig 1889 med Eva Maria Eriksdotter, även hon från Lillsele och född 1869. Dotter till bonden Erik Olofsson och Märta Johansdotter.
Genom detta blev Nils Gustaf bonde i Lillsele men de flyttade i oktober 1896 till Rusksand som landbönder, d.v.s. arrendatorer.

Om Nils Gustaf berättas många historier. Bl.a. skall han ha fått fatt i en gammal frack som tillhört förvaltare Svanström i Junsele. En dag fick dom se att Nils Gustaf hade fracken på sig när han körde timmer med häst. På frågan varför han var klädd så när han körde timmer blev svaret; ”Jo ä hänn skörta värm så bra åt arschle när ja sitt på timmerlasse”.

nils-gustaf_ung_lagad

Fotot ovan är taget utanför Kristian Knutssons gård på Valviken, Junsele.

Spelman var han också och en låt går under namnet ”Nils Gustafs låt´n”. Nils Gustaf spelade 2-radigt durspel. Fadern Gustaf Johan Samuelsson var också spelman.

Nils Gustaf och Eva Maria fick 11 barn och flera av dem trakterade instrument, bland annat Agnar Nilsson, född 1898 som spelade 2-radigt durspel och Valter, taxichaufför i Junsele. Agnars söner Einar och Axel blev även de spelmän. Eva Maria dog i Rusksand 1938 och Nils Gustaf den 7 oktober 1945.

Nils Gustafs idag

Nils Gustafs på Rusksand 2012. Foto: Åke Nilsson

Rusksand

Rusksand 1921

——–
Inspelningar:
Här spelar Torsten Sillberg i Resele Nils-Gustafs låten på durspel. Torsten är son till Nils Gustafs dotter Jenny. Inspelningen gjordes 2014-03-28 i Resele.

[audio:http://hembygd.junselebyar.se/spelman/wp-content/uploads/2014/04/Nils-Gustafs-laten.mp3]

——–
Noter:
Nils Gustafs låten
——-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Junsele hembygdsförenings arkiv, bandade inspelningar med äldre

21 tankar kring ”Nils Gustaf i Rusksand

 1. Lars Eric

  Han borde använt fracken när han spelade! Det hade varit passande.

 2. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  På en förfrågan om var hans jaktmarker låg svarade n`Nils Gustaf; – dom ligg på samfält”! Var ligger denna samfällighet någonstans? blev repliken. -”Jo dä gå tvärs över ålle anne skifta”!.

 3. Kerstin Nilsson

  Göran du har fler historier om Nils-Gustaf, min farfar, skulle gärna vilja se fler nedskrivna av dig.

 4. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Hej Christina. Så fort vi får fram något intressant kommer vi att lägga ut det här. Vår förhoppning med denna blogg är att fler och fler som läser den kan bidra med trevliga och intressanta saker

 5. Rut Tarin

  Hejsan!

  Min farfar, Nils Gustav, hade inte 10 barn, utan han hade 11 st.

  De hette:
  Elvira
  Gustava
  Levi
  Agnar
  Jenny
  Essy
  Albin (dog som ung, troligen före 20 års ålder)
  Edvin
  Helmer
  Valter
  Linnea

  Jag är lite osäker om ordningsföljden på alla. Men jag tror att de är skrivna i rätt åldersordning.

  Min far Edvin berättade att farfar alltid svarade, när någon frågade honom om hur många barn han hade:
  ”-Jag vet inte om törs säga det.”
  ”-Varför det”, frågade den personen.
  ”-Jag förstår att ni tror att jag siktade på ett dussin och inte klara’ av det…”

 6. Rut Tarin

  Hej igen!

  Jag kan också berätta att min faster Jennys son Torsten Sillberg, Resele är en mycket duktig spelman, som har spelat på många tillställningar. Han spelade bland annat på mitt eget bröllop…

  Hälsningar

  Rut

 7. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Underbart att få dessa kommentarer, det gillar vi

 8. Kerstin Nilsson

  Kortet av farfar Nils-Gustaf är taget utanför Kortingvattenkojan, där man bodde vid flottningen.

 9. Ann-Marie Persson

  Intressant! Nils-Gustav var min morfars far. Jag är också intresserad av att veta mera om honom o kanske också min morfar – Levi – om det finns något känt om honom o hans familj. Hälsningar Ann-Mari Persson

 10. Christina Gosbeck

  Ena barnet hette inte Albin, han hette Jonas Albert (Albert var tilltalsnamnet)
  enligt födelseboken Junsele C:7 sid 3. Han föddes 1900-01-06.

 11. Åke Nilsson

  Ann-Marie, vi är kusiner! Levi var min farfar.
  Namnet på hans första hustru, din mormor, har jag inte. Hans andra hustru var Elin Sofia, född Grön, min farmor.
  Levis och Elins son Arvid, min pappa, flyttade 1982 tillsammans med min mamma tillbaka till Rusksand där de bodde fram till hans död 1996.
  Torpet ägs numera av mig, Arvids äldste son av tre. Mina bröder heter Sten och Arne, vi har vardera två, två och tre barn.
  Det vore oerhört kul att få kontakt med dig och få mera kunskap om den sidan av släkten, jag tror att vi kan ha ett rätt stort kunskapsutbyte….!
  Om du vill ha kontakt med mig så är min mailadress: nilsson_ake@hotmail.com
  Jag ser verkligen fram emot att höra av dig och få veta mer om kusiner och tremänningar till mina söner!

 12. Mats nilsson

  Nils Gustav satt på ett café inne i krange en gång och spottade snus och en servitris säger åt honom att han inte får spotta på golvet. Då svarar han ”jäg spött int på gölve jäg spött på kängen”.

 13. Mats nilsson

  Jag har hört att Albert skulle emigrera till Amerika, men var på kalas i Möre och blev slagen med ett vedträ så att han aldrig återhämtade sig.

 14. Mats nilsson

  Nils Gustav var ute på flottning med några av pojkarna när han dyker ner i vattnet och försvinner. Pojkarna blir ju livrädda men så tittar han upp och ropar ”säj åt mamma att hon sälj hästen” och sen försvann han igen. Sedan dök han en bit och låg där och tittade på pojkarna som grät och var helt ifrån sej innan han gav sej tillkänna.

 15. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Vi tackar så mycket alla ni som bidrar med kommentarer, det är trevligt samt att vi bygger på denna kunskapsbank allt eftersom

 16. Marianne Nilsson

  Ann-marie Persson : Min svärfar, din morfar Levi,s fösta fru dog i Lungsot. Bestämmelserna på den tiden var att allt skulle brännas. Myndigheterna brände ner allt de hade Huset och allt , bara kläderna de hade på sig fick vara kvar. Där stod din morfar totalt utblottad med två flickor på 2 och 4 år gamla. En näverkont fick han behålla, i den bar han den minsta på ryggen och den andra på armen! På det viset gick han den flera mil långa vägen från Tarasjöåsen till Lillsele där hans föräldrar bodde. Genom myndigheternas försorg fick både Dagny och Alice komma som fosterbarn till olika familjer. En av dem kom till Torsten Sillbergs föräldrar.Detta berättade Levi för Arvid och mig sedan vi hade gift oss. Hoppas detta ger dig lite info om honom.

 17. Kerstin Nilsson

  Jag tycker att bilden som visar Nils-Gustafs pojkar ska plockas bort då det inte är dom som är på fotot.
  Den som verkar äldst med dragspel och hatt är
  med säkerhet Gustaf Knutsson.
  Jag vet hur dom sett ut.

 18. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Ursäkta vi missat ditt inlägg, det hade hamnat i skräppost så tack för att du uppmärksammat oss på bilden så den tar vi bort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *