Edvard Hansson i Hällby

Edvard Hansson 2

Edvard Hansson

Edvard Fritiof Hansson. Hemmansägare och skogsarbetare. Född den 28 januari 1892 i Kalmsjö, Åsele. Son till sedermera landbonden i Hällby Junsele, Hans Edward Eriksson och Eva Kristina Olivia Jonsdotter. Fadern blev arrendator i Hällby 1893

Edvard

Edvard som ung

Edvard spelade durspel och var anlitad på många logdanser i trakten.

Edvard ung

En ung Edvard i spelartagen

Han förblev ogift och när byn Hällby skulle rivas bort inför uppdämning till det nya kraftverket flyttade han 1966 till Gunillagården i Östanbäck Junsele där han dog 1969.

Durspelet

Edvards durspel. Fotot: Barbro Dörfler

——–
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Tidningsklipp
Uppgifter från släktingar
Barbro Dörfler

4 tankar kring ”Edvard Hansson i Hällby

 1. Olof Hansson

  Edvard var en bror till min pappa Johan, vi var ofta och hälsa på Edvard i Hällby.

 2. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Hej Olof! Trevligt att få kommentar om Edvard Hansson. Vi vet ganska lite om honom. Känner du till något om hans spelande, låtar anekdoter osv.

 3. Sven Hansson

  Jag är yngre bror till Olof som tidigare kommenterat inlägget. Den andre ”pojken” som kan ses på fotot är Edvards bror Martin som utvandrade till USA.

  Jag kommer ihåg, liksom min bror Olof, att vi hälsade på Edvard både i Hällby och sedan på Gunillagården i Junsele. Många gånger så tog han fram sitt spel. Vår pappa brukade också berätta att ibland kunde det hända att Edvard hade fått litet innanför västen och då satt han och blundade med ena ögat när han spelade.

  Edvard var också mycket duktig på näverslöjd och otaliga är de kombinerade kaffe- och sockeraskarna som han tillverkade, både till jägare och fiskare. Jägarna hade en älg som motiv och fiskaren hade naturligtvis en lax som motiv. Vår far blev leverantör av näver till Edvard, då han hade flyttat till Gunillagården. Tyvärr så har jag själv ingen sådan näverask i min ägo. Däremot tror jag att min bror Enar har en stor snusask, gjord kring den tidens ettkilosburkar kaffe, som Edvard hade gjort till vår far. Pappa köpet stora snuspaket som han sedan fyllde burken med.

  Edvard hade också försäljning av läskedrycker och varje gån vi besökte honom i Hällbys så satt vi bröder i spänd förväntan på om han skulle bjuda oss på en sockerdricka eller ej. Jag tror att vi fick en varje gång vi var där.

  Om man åker mellan Hällby och Hälla så kan man se en skylt efter vägen med anvisning om bra vatten – en vattenkälla. Upphovsman till den skylten var farbror Edvard.

  Tyvärr så har jag ingen mera direkt information om Edvards musicerande, då jag själv är född 60 år efter Edvard.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *