Kanske en Junsele-spelman?

Inventarienummer: M4891 Sakord: Bricka Material: Trä Teknik: Målat Säljare till museet: N E RITZÉN Brukare - Brukningsort: Sollefteå JUNSELE EDEN Tillverkare - Tillverkningsort - Säker: GULLSELEMÅLAREN Bricka, av trä. Rektangulär med avsmalnande hörn. Profilerad kantlist. Brickan i skärt med tvenne träd och sittande fiolspelare i brunt, grönt och vitt. Kantlisten marmorerad. Undersidan omålad och har tydligen använts som hackbräde. Målad av "den tokiga Gulselemålarn". L. 43,9 cm. Br. 27,6 cm. H (kanten) 2 cm. Eden, Junsele sn, Ångermanland.

Fotografiet ovan har vi fått låna av Länsmuséet Murberget och träbrickan uppges var målad av ”Den tokige Gulselemålaren”, Kristoffer Jonsson. Brickan skänktes till muséet av skräddaren Nils Erik Ritzén i Åsmon och den kommer från Eden i Junsele. Brickan har måtten 43,9 x 27,6 cm. Mycket tyder på att brickan bör vara målad någon gång under 1840-talet när Kristoffer var bosatt i Eden.

Vem är då den sittande fiolspelaren? Kan målaren ha skaffat sin inspiration i närområdet, i så fall fanns endast en spelman att välja på som vi känner till, nämligen Jonas Forssén som vid den tiden var bosatt på Eden. Det här vet vi förstås inte, det kan lika gärna vara någon annan eller en fantasifigur.

Mer om målaren:  ”Den tokige Gulselemålaren” hette Kristoffer Jonsson och en mängd målningar av honom finns bevarade på skåp och andra möbler, framförallt i Edens by. Han var även snickare och gjorde flera förstukvistar inom Junsele socken, varav två kända finns bevarade. Den ena finns på Ångermanlandsgården på Murberget och kommer ursprungligen från Eden. Den andra finns på en bryggstuga från Bölens by, som nu står på hembygdsgården i Junsele. Kristoffer, eller Kerstop som han kallades på bygdens mål, föddes i Gulsele, Junsele 1810 som son till nybyggaren Jonas Kristoffersson och hans hustru Eva Kristoffersdotter. ”Den tokige” har sin förklaring i att det i flera generationer fanns sinnessjukdom i släkten. Kristoffer gifte sig 1838 med Catharina Danielsdotter i Eden, och de kom att bli bosatta där. Kristoffer dog 1851.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Vi önskar er alla en härlig advent, en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!    Lena och Göran.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Källor:
Länsmuséeet Murberget, Härnösand
Junsele kyrkoarkiv
Elsie-Marie Svensson, Eden Junsele
Hembygdsminnen från Junsele. Malmquist m.fl. 1982

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *