Herman Thörnqvist

 

Herman Törn

Herman Emanuel Thörnquist. Arbetare och durspelare. Född den 29 april 1894 i Bommeråsen, Junsele som son till arbetaren Karl Törnqvist och hans hustru Kristina Johanna Andersdotter.

Herman gifte sig första gången den 18 maj 1920 med Hilma Maria Hedin, född den 18 april 1896. Hon var dotter till fällmakaren Henrik Hedin i Rö (”Fäll-Hink”). Herman och Hilma Maria kom att först bo vid Häraloken på Bommeråsen innan de 1935 bosatte sig i Östertjärn i närheten av Bölen. De fick två barn, Gustaf Emanuel  f. 1920, vilken dog redan 1937, samt Gunda Marie f. 1922, gift Lundström i Gärdsele. Hilma dog av TBC på Utanede sjukhem i Edsele 1936.

hilma_herman

Hilma och Herman vid Utanede sjukhem i Edsele.

Herman gifte om sig 1948 med Evy Margareta Lundström, vilken var född 1903 i Krånge, Junsele. Dotter till sedermera kronotorparen i Gärdsele, Jan Lundström och Karolina Abrahamsdotter. De fick tillsammans sonen Yngve född 1937.

haraloken-1893

Häraloken på Bommeråsen enligt karta 1893

rolen_herman

Nils Rohlén och Herman.

Herman berättade i Nya Norrland inför sin 75 årsdag 1969, att durspel skall man spela genom livet, då blir livet lätt att leva. Han berättade vidare att han fick höra för musik när han som liten grabb var vallpojke och i ensamma stunder i skogen hörde tonerna från kornas skällor. Sedan han börjat hugga timmer köpte han på avbetalning sitt första durspel och gav underhållning i skogskojan. När det blev slut vinterdrivningen så fick man omväxling i arbetet med bäckflottning och när vårvärmen kommit tog logdanserna vid. Och då skulle jag spela förstås, berättade Herman. ”- En vår flottade vi i Kvarnån, Junsele. Det var bråttom, så att vi jobbade tre dygn. I samma veva spelade jag på logdans i två nätter. Jag var så trött, att jag vågade inte sätta mig i båten eller intill vatten för att inte falla i och dränka mig.
På danserna kände alla varandra. Det blev mycket folk därför att en enda familj ju kunde betyda sju besökare. Började det arta sig till bråk, så brukade jag riva igång en medryckande bit på mitt tvåradiga. Då kom bråkstakarna av sig
.

Herman Thörn

Bild ur Nya Norrland 1969.

På ålderns höst hamnade Herman och Evy på Gunillagården i Junsele där båda gick bort 1978.

I en inspelad intervju från 1987 berättas att omkring 1920 brukade Herman spela på dans i Rogsjöbodarna, en fäbod tillhörande Bölens by. På fäboden fanns vi den tidpunkten sju bopigor och ungdomar från byarna Eden och Kläppsjö brukade komma dit och dansa.

bro-1

Bommeråsen av idag. Bron över Tärnickån. Foto: Göran Stenmark 2015

Bilden ovan  visar bron över Tärnickån på Bommeråsen. Thörnqvist torp ”Häraloken” låg till öster innan bron. Av torpet finns inget kvar idag.

herman_gard

Hermans gård i Östertjärn.

——–
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Junsele hembygdsförenings bildarkiv
Karl-Emil Sjöquist. Syskonbarn och uppgiftslämnare
Yngve Törnqvist. Son och uppgiftslämnare
Inspelad intervju med Elin Johansson, Forsmo Junsele gjord 1987 av Gunnar Sellin

Artikel i Nya Norrland av Allan Assegård 1969

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *