Erik Jakob Jönsson i Krånge omnämns av Paul Lundin i sin bok ”Sanningar och Sägner i Ådalsliden,1982”.
Där omtalas om att Erik Jakob Jönsson hade självaste Näcken till far, och det hela hade sin upprinnelse i att hans mor, Brita Maglena Ersdotter, en sensommardag under 1830-talet varit ute och plockat bär på Krångeskogen och vid Krångsjön. Där hade hon stött på Näcken som satt och spelade fiol. Denne sägs ha varit långhårig, mörk och stilig. Resultatet blev att hon nio månader senare födde en son som döptes till Erik Jakob. Han blev en mycket skicklig fiolspelman vars hela håg låg till musiken, så till den grad att hela hemmanet gick honom ur händerna. Jakob kom att bli en bohem och vandrare med delad håg och oro i sitt väsen, omtalar Paul Lundin.
I andra versioner av berättelsen bodde en vitterkarl under den s. k. Dansarhällan på Krångeskogen där bopigorna från Krånge fäbodar ibland uppehöll sig. Han ska då ha spelat fiol för flickorna och på så sätt blivit bekant med Brita Maglena.
Men enligt födelseboken föddes Erik Jakob Jönsson inom äktenskapet den 3 februari 1837 som son till bonden Jöns Andersson och Brita Maglena Ersdotter i Krånge, Ådals-Liden.
Erik Jakob blev så småningom bonde med namnet Nessén (Nässén) när han köpte hemmanet på 4 5/8 seland av sina föräldrar 1860. Erik Jakob gifte sig 1863 med Anna Johanna Norlin från Resele, född 1838. I januari 1864 föddes en son som fick heta Carl Oskar, men han dog redan i november samma år. I juni 1865 föddes sonen Erik Johan.
Ekonomiska problem hopade sig för familjen och skulderna gjorde att hemmanet gick i konkurs omkring 1870.
Ur Härnösandsposten den 18 december 1869.
Jakob med familj står därefter antecknade som inhyses på Söderströms hemman i samma by.
Platsen för torpet i Krånge enligt Laga skifte 1861
I november 1876 finner vi dem som torpare i Häxmo. Torpet hade i ett år innan ägts av en Carl Fredrik Norlin. På torpet i Häxmo föddes 1880 dottern Beda Margareta.
Hustrun Anna Johanna, sonen Erik Johan och Erik Jakob framför torpstugan i Häxmo.
Erik Jakob Jönsson Nässén dog i Häxmo den 10 mars 1921 och dödboken anger någon form av senilitet. Anna Johanna dog den 30 september 1923.
I bouppteckningen efter Nässén från den 4 juli 1921 finns fiolen upptagen bland inventarierna till ett värde av 25 kronor.
Torpet i Häxmo i maj 2015. Foto: Göran Stenmark
Erik Jakob var bevisligen en fiolspelare och det finns även en vals bevarad efter honom. Den valsen finns under Noter här nedan och publiceras med tillstånd från Svenskt visarkiv som har den i sina samlingar.
Intressant att notera:
Erik Jakobs moster Kajsa Erika var gift med fiolspelmannen Johan Olsson, Spel-Jutte.
Noter:
Vals efter E J Nässen_Häxmo_Ådals-Liden
Källor:
Ådals-Lidens kyrkoarkiv
Sollefteå tingslags häradsrätts arkiv.
Sanningar och Sägner i Ådalsliden. 1982 Paul Lundin.
Artikel i Nya Norrland 1983-05-25. ”Sagan om Danshällan vid myren och den stilige spelmannen”. Paul Lundin.
Länsmuseet Murberget. Folkminnen. ”Dansarhälla”. Meddelare Sara Brita Hellman, Moflo. Upptecknare Levi Johansson.
Länsmuseet Murberget. Tidningsartikel ur Nils-Erik Ritzéns samling. ”Dansarhällen”.