Jakob Edlund i Östansjö

Jakob Edlund

Jakob Edlund

På bilden ovan spelar Jakob Edlund på munspel men lika ofta såg man honom med sin näverbit som instrument i stället. Han spelade även dragspel.

Nils Jakob Edlund föddes den 27 september 1865 i Lillsele, Junsele som son till arrendatorn Nils Johan Josefsson Edlund och Lisa Christoffersdotter. En del uppgifter tyder på att familjen var bosatta på Risbränna under tiden de var skriven under Lillsele. 1868 flyttade han med föräldrar och syskon från Lillsele till Eden där föräldrarna blev torpare.

Jakob flyttade 1888 till Östansjö Junsele som landbonde för Sprängsvikens sågverksaktiebolag. Han gifte sig samma år med Sara Magdalena Sjödin, född den 13 maj 1859 i Ottsjö, Ådals-Lidens socken. De fick barnen Ida Elisabet, Nils Amandus och Johan Sigfrid.

I en undersökning som genomfördes av Hushållningssällskapet 1915 får vi veta att gården födde 1 häst, 5 kor, 3 får med 2 lamm, 3 getter med 2 killingar, samt 1 gris och 5 höns. Areal för arrendestället var 12,4 hektar.

Jakob Edlunds gård i Östansjö

Jakob hade försäljning från sin källarbod i Östansjö på 1930-talet.

Spelade på näver. Folkskolläraren Åke Björkqvist framförde under en hembygdsdag den s.k. Jakob Edlunds-låten på näver. Sonen Amandus, torpare i Sunnansjö, blev även han spelman och trakterade durspel.

Jakob deltog i Spelmanstvälingarna i Sollefteå 16-17 augusti 1919 och tilldelades ett extra pris för sin insats.

Sollefteå 1919 resultat

I ett nummer av Jönsel Blaä 2008 skriver Bertil Ahlenhed en ”nostalgisk vandring” i Krånge, och där står följande:    På trappen till Nordins affär kunde man någon gång på våren ha glädjen att få höra Jakob Edlund från Östansjö spela sin ”näverbit”. Det var en upplevelse. Man kände att våren ”var på gång”. 

Under Bysjödagen den 8 juli 2010 berättade Ivar Wallgren, 90 år ett minne från så långt tillbaka som 1930 gällande Jakob Edlund. Ivar befann sig på Edens fäbodar, Kälsbodarna, och där fanns då ett gäng flickor från Eden, bl.a. Astrid Norberg. På en sten satt Jakob Edlund och spelade på en näverbit. Bl.a. spelade han en låt  som han sa att; ”ja ha gjort´n sjålv”. Näverbiten var liten och han spelade ungefär som på en kam.

Jakob Edlund är den ende spelman från Junsele som omnämns i folkmusiksamlaren vid Länsmuséet Murberget K P Lefflers dokumentationer. Det gäller en lista upprättad 1919 över spelmän som Leffler var tänkt att dokumentera, men tyvärr inte hann med innan han avled.

Ur Lefflers register

Sonsonen Göte har berättat följande; Jakob och Sara tog hand om en flicka vid namn Linnea som var c:a 3 år efter att hennes mamma dött i lungsot, tuberkulos. Denna Linnea blev Jakobs ögonsten.
I vuxen ålder blev hon piga hos en storbonde i Moflo utanför Näsåker. Bondens son gifte sej med henne men bonden var väldigt emot giftermålet. Då hotade sonen med att får jag inte gifta mej med henne så emigrerar jag till Amerika och då gav fadern med sig.
Jakob brukade fara och hälsa på Linnea när hon bildat familj. Dom hade en piga som var känd för att koka svagt kaffe. När han kom dit en gång var hon ensam inne, dom andra var ute på åkern. Så hon kokade kaffe och när han drack det här svaga kaffet skall han ha sagt, ”ji si int ut å ha smott om vattn in hän gårn”.

Jakob Edlund

Jakob Edlund dog på ålderdomshemmet i Bölen den 28 november 1952.

– – – – –
Noter:
Jakob Edlunds hambo
Näverbiten
Klukaklulåten
——-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Bysjöboka av Julia Hellström
Göte Edlund. Sonson till Jakob
Jönsel Blaä 2008

3 tankar kring ”Jakob Edlund i Östansjö

  1. Lars Eric

    Tänk jag har alltid trott det var ett munspel Jakob hade i sin hand på denna bild. Men det är ju en slags rulle av näver om man tittar närmare.

  2. Göran Stenmark

    Sonsonen Göte Edlund berättar följande: Min far berättade att han blåst in så mycket snus i munspelet att det var bara han som orkade spela på det han tog i så att han blev blå i ansiktet. Jag tror min pappa överdrev lite ibland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *