Månadens bild februari 2014

28 jan sara molin

Ont förtal har funnits i alla tider. Ovanstående bild fanns införd i Sollefteå- Bladet den 28 januari 1905.

Sara Molin föddes i Mo 1876 och startade 1903 bageri- och kaférörelse i Krånge. Sannolikt var hennes rörelse då inrymd i det hus som hyrdes av faktorn och fotografen Swanström. Han hade sin fotoateljé på övervåningen.

Trots att illvilliga personer 1905 försökte sätta stopp för Sara gick det bra för henne. 1909 köpte hon en tomt, byggde hus och där fortsatte hon sin rörelse. Hon var flitigt anlitad, ofta höll skytteföreningen, idrottsföreningen liksom kägelbaneföreningen sina möten och basarer hos henne. Även danstillställningar förekom, Sara var den första i Junsele som köpte en grammofon.

Senare köpte Sjölund huset. Då kägelbanan revs köptes virket av Sjölund som med detta byggde om Saras hus.

/Ulla

This entry was posted in Månadens bild. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *