I många år har Junsele hembygdsförening satsat på dokumentation och insamling av äldre handlingar. Därför skaffade sig föreningen redan för 15 år sedan en arkivlokal borta vid skolan och sedan några år huserar vi i en fin lokal i anslutning till Gunillagården. Där finns många intressanta saker att ta del av.
Bildarkivet
Junsele hembygdsförening har en imponerande fotosamling på drygt 10 000 bilder. Över 9000 av dessa glasnegativ är sedan 1980-talets början kopierade till papperskopior av Evert Ängsberg och insatta i pärmar temavis. Dessa pärmar finns att ta del av på hembygdsgården sommartid och på biblioteket under vintern. Sedan några finns de dessutom avskannade och tillgängliga via Sollefteå kommuns bilddatabas på Internet. I arkivet finns ännu en mängd äldre bilder som är obearbetade. För sitt arbete med fotografierna fick numera bortgångne Ängsberg ett kulturpris av Sollefteå kommun.
Ljudarkivet
I samlingarna finns ca 100 olika personer intervjuade på kassett- eller rullband. Den äldsta inspelningen är från 1953 och gjordes när Per-Olof Sjödin i Gårelehöjden fyllde 100 år. Från 1958 och fram till sin död 2000 gjorde Gunnar Sellin, bosatt i Stockholm men bördig från Mo i Junsele, åtskilliga intressanta intervjuer.
Sedan 2008 är nära hälften av dessa inspelningar överförda digitalt på CD-skivor.
Film och video
I samlingarna finns även några äldre filmer samt en hel del videoupptagningar av byar och händelser. Bl.a. finns filmer som framlidne läraren Åke Björkqvist gjorde, bl.a. en färgfilm om sista bäckflottningen i Juvanån i början av 1960-talet, samt om gamla Stennäsbron och färjtrafiken över Ångermanälven vid Junsele
Dokumentarkivet
I samlingarna finns unika dokument. Flera s.k. gårdsarkiv som förutom traditionella köpehandlingar m.m. innehåller en del intressanta och udda handlingar. Ett av dessa är Erik Oskar Eliassons gårds- och personarkiv från Vallen med handlingar från slutet av 1700-talet och fram till början av 1900. Däri finns bl.a. båtsmansroten Gröns handlingar, brandstodsbolaget, bouppteckningar, brev och mycket mer.
I arkivet finns även båtsmansroten Tryggs handlingar och mycket mer av intresse för den som vill forska i bygdens historia. |
2 Responses to Arkivet