Månadens bild april 2012.

Den 15 mars 1902 var det marknad, eller så kallad uppbörd, i Junsele. Vinterns arbete i skogen var tillända och nu hägrade innehållet i lönekuverten. Som vanligt kom besökarna från när och fjärran och detta till trots var ordningen osedvanligt god. Väderleken var fin, vid 1-tiden på dagen visade termometern 18 grader varmt mot solsidan.

Resehandlarna, som annars bruka frysa i sina öppna stånd, gjorde bra affärer även om tiderna var dåliga. Men för handlarna bosatta på platsen gick det kanske sämre. Om detta kan vi läsa i Sollefteåbladet.

Fotot visar en marknadsdag 1912 i Krånge, för exakt hundra år sedan. Att det är full vinter syns tydligt, liksom att besökarna är väl påpälsade.

Till höger ser vi Söderdahls och mitt emot ligger Junsele Handelsbolag, en andelsförening som startades av A. Th. Swanström 1905. Fyra år senare byter andelsföreningen både ägare och namn, från 1916 handlar man hos Junsele Hushållsförening upa. Det sista, upa, låter inte särskilt förtroendegivande och snart är det namnbyte igen. Junselelidens Kooperativa Handelsförening blir namnet och det är föregångaren till vårt Konsum, som också lades ner. Skälet till att det öppnades andelsägda handelsbodar var att man allmänt trodde att privathandlarna tjänade grova pengar. Men så lätt var det inte. Fast detta var ju en parentes.

/Ulla

This entry was posted in Månadens bild. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *