Månadens bild mars 2012.

I år, 2012, fyller Junsele hembygdsförening 80 år. Föreningen grundades av urmakaren Erik Jonsson och han var föreningens ordförande i hela fyrtioett år. Året efter hans bortgång, 1973, kom tankarna att hedra honom för denna livsgärning. Tankarna fortlevde under ett tjogotal år utan att något hände.

I år är det alltså 80 år sedan de första stadgarna skrevs och de första byggnaderna flyttades till Kyrkberget. Därför vill vi nu ge Erik Jonsson den uppmärksamhet han så väl förtjänar. Därför kommer vi, med hjälp och beslut av Sollefteå kommuns samhällsbyggnadsnämnd, att byta namn på vägstumpen från kyrkan upp till hembygdsgården. Denna väg fick namnet Hembygdsvägen 1960 och i vägnamnskommittén satt bland annat Erik Jonsson. Numer heter vägen Erik Jons backe. Vi ska också se till att vägskylten placeras väl synlig för alla och envar.

På bilden ser vi Erik Jonssons första affärslokal. Huset byggdes ursprungligen av Adam Engman under 1890- talet då vägen framför huset ännu hette Nya landsvägen. Tittar vi riktigt noga på bilden ser vi att skyltfönstret visa en stor samling klockor. Även skomakaren Åkerström hade lokal i huset liksom gulseleborna som hyrde ett rum som nyttjades som kyrkstuga under större helger.

Fotot är tagit av Erik Jonssons bror Peter Jonsson, Petter Knäpp omkring 1915.

7 Responses to Månadens bild mars 2012.