Månadens bild februari 2012.

1948 började hembygdsföreningens styrelse plantera perenna växter på hembygdsgården. Från länsträdgårdsmästaren hade man fått förslag på olika äldre sorter och de växter man tillsist enades om var blåklocka, brandlilja, löjtnanshjärtan, röd nejlikrot, besksöta och aftonviol.

En förutsättning för blomsterprakten var att mängder av matjord skyfflades upp på Kyrkbergets karga klippor. Den första planteringen lades vid Blomdahls torp, det hus som fungerade som vandrarhem åt besökande turister.

Därefter hägnades hela området in. Delar av hagen hämtades i Bölen och den sammanfogades med en nygjord hage.

På bilden ser vi en brandlilja, Lilium bulbiferum. Brandlilja hör ursprungligen hemma i Central- och Östeuropa. Den kan odlas i nästan hela landet och brukar ofta påträffas förvildad eller kvarstående i närheten av äldre bebyggelse. Brandliljan här ovan fotograferades på hembygdsgården sommaren 2010 och kanske är det en överlevare från 1948. Vem vet.

/Ulla

This entry was posted in Månadens bild. Bookmark the permalink.

One Response to Månadens bild februari 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *