Andra advent.

Snart är det lucia och bilden borde också föreställa en lucia. Men tyvärr, någon sådan bild hittade jag inte. Istället visar jag en del av en julbonad som jag minns från min egen barndom. Här ser vi glada och arbetsamma tomtenissar i dalamiljö. Men detta skulle ju handla om lucia och så här firades denna dag i Junsele:

”Den 13 december berättas att man brukade tända ljus som satt i hållare på bänkarna (skolbänkarna?) och att man sjöng luciasånger. De första luciatåg med en utklädd lucia börjar så smått att dyka upp under 1940-talet genom bl a IOGT-logerna, men sporadiskt. I de centralare delarna av socknen hade man lucia på Gunillagården och skolorna i slutet av 1950-talet, men ute i de mindre byarna verkar det vara omkring 1960 som hon fått fotfäste.”

/Ulla

This entry was posted in Aktuellt. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *