Månadens bild november 2011

Detta är Blomdahls stuga på Kyrkberget. När hembygdsföreningen köpte området där uppe fanns redan stugan där. Den byggdes i början av 1920-talet av en man vid namn Pettersson som arrenderade en liten markplätt på livstid. Blomdahls, bröderna Konrad, Fridolf och Olof, flyttade in 1933 och 1939 löste hembygdsföreningen ut dem. Kanske blev det besvärligt att ha fast boende mitt i hembygdsföreningens ideella verksamhet.

 På föreningens årsmöte 1945 väcktes frågan om inte en turistförening borde bildas i socknen. Semesterlagen, från 1938, gav alla anställda rätt till två veckors betald ledighet men kriget kom emellan. Men nu, nu var kriget var slut och friheten att resa lockade många.  Mötesdeltagarna gav raskt sitt bifall och en interimsstyrelse bildades. Inför sommaren inreddes Blomdahls lilla stuga för att ta emot de första turisterna. Som föreståndare anställdes Siri Andersson.

 Första sommaren kom tjugo besökare varav nitton sov över natten. Detta kan tyckas lite men turistströmmen ökade sakta men säkert. Ja, den ökade faktiskt så mycket att styrelsen beslöt att beställde den första turistsouveniren: en nål i tenn med motiv från Björntallen och Pelle Molins berättelse En ringdans medan mor väntar. Denna nål finns fortfarande att köpa på hembygdsgården fast vi har höjt det ursprungliga priset på 1 krona till 20 kronor. Men, vem ritade förlagan till nålen?

 Några år senare påtalade föreningens båda revisorer att Blomdahls stuga borde flyttas utanför området. De ansåg att stugan var anskrämlig och en stor skam för den i övrigt så vackra hembygdsgården. Det skulle dock dröja till 1955 innan stugan plockades ner och såldes.

Vid detta laget hade föreningen varit i Anundsjö och köpt ett tvåvåningshus som ersättning för stugan. Betalningen, 2500 kr, hade turistverksamheten med övernattning i Blomdahls stuga ensam dragit in. Inte illa!

/Ulla

 

 

 

This entry was posted in Månadens bild. Bookmark the permalink.

One Response to Månadens bild november 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *