Månadens bild juni 2011.

Året är 1915. På det nya årets allra första dag sänker en tysk ubåt det brittiska slagskeppet Formidable utanför Englands kust. Det är krig i världen, ett krig som senare skulle kallas det första världskriget i historieböckerna.

 Hur många Junselebor som tänkte på kriget denna sommardag vet vi inte. Sannolikt är att de allra flesta glömde det för en dag eller två, det var ju storbesök i socknen. Landshövding Carl Mattias Ström var på besök. Anledningen till besöket var den påbörjade järnvägsdragningen mellan Forsmo och Hoting.

 Bilen på fotografiet står parkerad på A. Th. Swanströms gårdsplan. Här, i Swanströms trädgård, hade en ingenjör Bergö byggt upp en modell av Ångermanälven med tänkbara järnvägsbroar med mera. Det var detta som landshövdingen diskuterat vid sitt besök. Det skulle dock dröja ännu tio år till innan järnvägen drogs genom socknen. Då var kriget slut och man kunde åter röra sig fritt ute i Europa.

 Nog förundrades deltagarna som denna dag besökte Swanströms trädgård. Tänk att kliva på tåget och vips, strax var man någon annan stans! Men, var tog modellen av älven vägen?

/Ulla

This entry was posted in Aktuellt, Månadens bild. Bookmark the permalink.

One Response to Månadens bild juni 2011.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *