Månadens bild april 2011.

Den 20 juni 1897 var det stor invigningsfest på den nya kägelbanan i Junsele. Den låg strax efter avtagsvägen ner mot Bölesåkern. Kägelbanan var en öppen byggnad i trä, cirka tjugo meter lång och käglorna var nio till antalet, uppställda i romboid form.

Under 1800- talets slut blev kägelspel ett nöje för de välbeställda vid bland annat sågverkens herrgårdar och i Junsele ville man inte vara sämre. Initiativtagare och största andelsägare var bokhållare Oscar Svanström.

På invigningsdagen var Stora paviljongen smakfullt dekorerad. Kaffe och supé serverades under spelets gång och som avslutning hölls en stor bal. Avgiften för andelsägarna under invigningsdagen var 4 kronor för herrar, 2 kronor för damer och allmänheten, de som ej var andelsägare, betalade 2 respektive 1 krona i inträde.

Tyvärr finns inget fotografi bevarat från själva kägelbanan, däremot finns ett fotografi som visar att det även spelades krocket på kägelområdet. Krocketspel var också mycket populärt kring sekelskiftet 1900.

Tjugo år efter invigningen var kägelbaneföreningens saga all. Den 16 juli genomfördes offentlig auktion och föremålen skingrades. Timret, som kägelbanan var byggd av, köptes av J O Sjölund som använde det till att bygga ut det hus som han köpt av bagerskan Sara Molin. Men det är en helt annan historia.

För den som är intresserad finns käglorna samt klotet, i pockenholz, att se på Junsele hembygdsgård.

/Ulla

This entry was posted in Månadens bild. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *