Månadens bild i september

Foto Anselm Åkerberg 1912

I slutet av 1800-talet höll industrialismen på att omforma det svenska samhället. En av de stora innovationerna var vedspisen. Till en början var landsbygdens människor misstänksamma mot den nya spisen, de kunde inte förstå hur de skulle få tillräckligt arbetsljus utan den öppna härden. Problemet löstes av lysfotogen från Texas. Tack vare denna kunde man arbeta även under mörkrets timmar och man slapp den osande tranlampan och de farliga lysblossen av trä.

 Järnspisarna tillverkades av gjutjärn vid de svenska järnbruken och fick också namn efter dem. Näfverkvarn. Klafreström. Norrahammar. Husqvarna.

 Bilden ovan är tagen 1912, samma år som det brittiska fartyget Titanic förliste och som Stockholm inbjöd till Olympiska spel. Detta år hade också järnspisens segertåg kommit till Junselevallen.

 Vi ser fru Nordgaard och pigan Augusta posera vid järnspisen som nu hade blivit en självklar del av den här tidens kök. Enda nackdelen med järnspisen var att man tvingades byta ut grytor och kastruller med fötter till sådana med plan botten, ofta med fläns runt om. Kaffepannan på bilden är av nyare modell, vi ser tydligt flänsen runt om. Vi förstår varför fotografen, Anselm Åkerberg, lät kvinnorna posera i köket. Järnspisen var ju en viktig statussymbol.

 På den pärlspontade väggen, bakom pigan Augusta, hänger delar till separatorn. Separatorn tillhörde också en av industrialismens nyheter, med den kunde man enkelt och på kort tid skilja grädden och mjölken åt.

 En stor fördel med spisen var ugnen; denna ugn gjorde det lättare att baka mindre bakverk. Dessutom hade de tidigare dyra ingredienserna blivit mer åtkomliga för landsbygdens folk, detta tack var den tilltagande handeln. Tårtor och småkakor kom på modet.

 1903 publicerades första upplagan av Hemmets kokbok och häri fanns recept på Kronans kaka bakad av potatis, istället för mjöl.

 Recept:

2 dl mandel, skållad och skalad

5 st bittermandlar

100 g smör

2 dl socker

250 g potatisar, kokta och rivna

3 st ägg

3 st äpplen, i tunna skivor

2 msk strösocker

 

Smaklig kaffetår!

/Ulla

This entry was posted in Månadens bild. Bookmark the permalink.

One Response to Månadens bild i september

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *