Albin Berglund i Tågsjötorp

Albin Berglund

Karl Albin Berglund. Durspelare och kronotorpare i Tågsjötorp. Född den 28 mars 1894 i Vallen, Junsele som son till arbetaren Michael Berglund och Maria Jönsdotter. Gift den 28 mars 1916 med Signe Maria Rolén vilken var född den 18 januari 1893 i Krånge, Junsele. De fick flera barn av vilken Tage född 1928, blev bosatt på Vallen Junsele.

Utmärkande för Albin var enligt Tord Johansson att han spelade mjukt och varsamt. Brodern Adolf Berglund i Stuguvattentjälen var också spelman.

Albin Elsa Signe

Albin med durspelet, dottern Elsa och hustrun Signe. Bildkälla: Marianne Berglund

Även jakt låg Albin varmt om hjärtat under tiden i Tågsjötorp. Kronotorpet gick under namnet Tågsjövallen och till detta hörde 2,78 hektar åkermark.

Albin_torp_1
Kronotorpet i Tågsjötorp

Albin i unga år

Albin i unga år

Han spelade hela livet och efter att kronotorpet nedlades 1955 flyttade han till Sandslån där han förvärvade en jordbruksfastighet. Vid sidan om musiken var Albin en stor bandysupporter och i tidningen Nya Norrland fanns under rubriken ”För 30 år sedan” följande notis införd den 27 februari 1998: Sandslåns största bandy-supporters:   Albin Berglund, 74 år! Albin är en mycket pigg 74 -åring. Och ni skall inte tro att han sviker ”sitt” Sandslån på söndag. Det gäller ju kval och Ljusdal. Albin är säker på sin sak: – Sandslån vinner båda matcherna. Det blir allsvenskt nästa säsong! Han har bott i det bandyinitierade samhället i 14 år. De matcher han missat under denna tid kan lätt räknas på ena handens fingrar. – Jojomensan. Det blir allsvenskt nästa år. Vi får hoppas Albin har rätt.

Albin Berglund

Albin med sitt durspel i samband med ett släktmöte.

Albin_torp_2
Gården i Sandslån

Albin dog i Sandslån den 4 april 1973 och Signe 1980

——–
Noter:
Gammelpolska efter Albin Berglund
Hambopolska efter Albin Berglund
Albins get-schottis
Schottis efter Albin Berglund
——–
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Noteringar av Tord Johansson
Familjens fotoalbum
Junsele hembygdsförenings bildarkiv

2 reaktion på “Albin Berglund i Tågsjötorp

  1. Mats Rosin

    Jo, nog minns jag Albin Berglund. En färgstark man, med mustigt språk. Också anlitad som auktionist då hans svada kom väl till pass. Också legendarisk stigfinnare i skogarna. Vid den jaktolycka borta kring Kärmsjön i samma veva som jag föddes – september 1942 – ska han ha imponerat stort på de tillkallade poliserna genom siin förmåga att orientera sig fram i höstmörkret. Men det är förstås bara vad som berättats mig – jag var bara en vecka gammal…

  2. Göran Stenmark Inläggsförfattare

    Tack för denna ytterligare information om Albin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *