Bjudningsbal

Bjud

Teckning: Göran Stenmark 2010.

En mycket vanlig företeelse under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var de s.k. Bjudningsdanserna, eller som de så ofta kallades, Bjudningsbal. Man bestämde en plats t.ex. i en bryggstuga eller på en loge. Man budade ut till vänner och bekanta i andra byar och tanken var att nästa gång skulle bjudningen ske hos dessa i deras by. I början av kvällarna bjöds på kaffe med dopp, senare på natten te, dricka och smörgåsar. Starkare förtäring intogs oftast, vilket kunde resultera i något slagsmål på småtimmarna. Oftast gick det väl någorlunda lugnt till, men det finns exempel när det utvecklats sig till rena byslagsmål.

Från Eden berättas om en bjudningsbal på den s.k Källmyra någon gång under 1940-talet. Som ordningsvakt hade man anlitat en kvinna i byn,  Lisa Jonsson, och när det blev slagsmål så gick hon helt sonika och satte sig på den brottande högen för att få slut på bråket. Vad hade dessa tillställningar varit om det inte funnits spelmän som ställde upp med sina dragspel och fioler.

Elin Holmqvist, född på Näset Bysjö 1909, berättar i Julia Hellströms bok, ”Beda – ett kvinnöde”, från 2006 bl. a:  Den som lärde mej att dansa var Pelle Johan på Erik Svens loge, vi började med vals, då blev jag sugen på allt. Vi dansade i Juvanå och Erke Forséns. Per Olov spelade, det kostade inget.  Erik Svens (Svensson) var far till spelmannen Allan Svensson i Bysjö.

En bopiga på Slättbränna fäbodar berättar i sin dagbok från 1930; ”Söndag 27 juli. Det var skojigt i Öfra i natt. Kl var 1/2 6 när vi kommo hem. Hu, vad hemskt trött jag var”.

Dans i Ulfvik

Logdans i Ulfvik

Läraren och hembygdsforskaren Jonas Högberg (1908-1961) Bölen Junsele, berättar om musik och dans under 1800-talets Junsele. Inspelningen är gjord av läraren Karl-Anders Fahlén 1956:

[audio:http://hembygd.junselebyar.se/spelman/wp-content/uploads/2011/05/Jonas-Hogberg-om-lekstuga.mp3]

——-
Noter (PDF):
Bjudningsbal i Ulfvik, schottis
Bal på Petters logen, hyffsa
——–
Källor:
Uppteckningar och ljudband i Junsele hembygdsförenings arkiv
Göran Stenmark anteckningar

2 reaktion på “Bjudningsbal

  1. Göran Stenmark Inläggsförfattare

    Det finns ett antal nedteckningar från episoder från bjudningsbal inom Junsele och vi kommer att lägga ut lite här då och då.

  2. Mats Rosin

    Nöjeslivet hade ju i huvudsak några få men återkommande ingredienser: Auktioner, bönemöten, Bio-Nisses ambulerande tältbiograf och bjudningsbaler.
    Apropå Jonas Högberg berättade min mor att hon som ung flicka – hon tjänade piga hos Verner Svenssons, då affärsidkare i Tågsjöberg – varit på logdans i Tarasjöberg, eventuellt Tarasjönäs sommaren 1928. Hon mindes speciellt att Jonas Högberg också varit där eftersom han haft studentmössa på skallen.
    Modigt av honom, i den miljön var det säkert en och annan påstruken som fann det provocerande och högfärdigt med en sådan överklassymbol. Men det hade visst gått bra…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *