Rickard Sjödin i Röån

Rickard_Sjodin_1

Anders Rickard Sjödin. Diktare och sångare. Han föddes den 13 juni 1898 i Rö, Junsele som son till arbetaren och torparen Nils Johan Sjödin och Anna Erika Andersdotter.

Rickard föddes som sjunde barn av åtta i familjen och fick tidigt börja med flottning och i skogsarbete. Han växte upp på ett litet f.d. båtsmanstorp i Rö (Röån) som han senare kom att överta. Han gifte sig 1932 med Judit Amanda Eriksson från Långvattnet, född den 8 maj 1904. De fick 1934 sonen Nils Eric (Nicke).

Rickard_Sjodin_2
Rickard vid 20 års ålder.

Rickard började tidigt att skriva, både på mål och rikssvenska. Men som han själv berättat gjorde han det mest för skrivbordslådan. Det var nästan skamligt för en skogsarbetare att sitta och plita på med dylikt, men de gånger han själv låg ensam i skogskojor åkte pennan fram. Det blev dikter och en och annan visa också. Flera av hans dikter har senare tonsatts av olika personer. Bl.a. finns hans dikt ”Torparbruden” inspelad på singel av den i Sverige bosatte engelske trubaduren Fred Lane. I något fall har även Rickard gjort melodier, som t.ex. i hans Timmerkörarpolska.

[audio:http://hembygd.junselebyar.se/spelman/wp-content/uploads/2011/11/Timmerkorarpolska.mp3]

Rickard_Sjodin_3
Flottning i Långbjörnsforsen, Ångermanälven 1956. Rickard är nr 2 från vänster.

Rickard_Sjodin_6
Rickard jobbade även en tid i tjärfabriken i Tågsjöberg. Han är nr 2 från höger i främre raden.

Rickard såg även värde i att teckna ner sitt eget livs och traktens historia. Ofta från den fattige arbetaren och torparens synsätt. Följande är hämtat från sonsonen Jerkers bok om Röån:

Klasskillnaderna får han lära sig redan som barn. Samvetsgrant vaktar Rickard böndernas kor, medan böndernas egna pojkar, hans jämnåriga, hålls för goda för det uppdraget. Han känner sig jämförbar med lössen som också lever på andra. Men bitter blir han inte, tvärtom vänder han sin situation till något positivt:

– Dä va e torparliv. Vi levde så dänne fritt å freskt, å frimodi va vi ållihop.

Rickard_Sjodin_4
Stugan längst till höger står där det äldsta huset stod och där Rickard föddes. Stugan på bilden byggdes av Rickard och där bodde sedan brodern Sigfrid som ogift. I bildens mitt är den stuga som Rickard och Judit uppförde.

Rickard blev änkling 1961 och som pensionär fortsatte han med sitt skrivande och deltog i studiecirklar och andra evenemang. Dit kan räknas studiecirkeln ”Bygd i förvandling” som Rickard ledde och resulterade i att en fin dokumentation om Rö och Tara byar gjordes.  Han var en händig man, och i slutet av 1960-talet åkte han till Danmark för att timra upp ett hus till en läkarfamilj.

1978 flyttade Rickard och hushållerskan Ulla till en lägenhet i centralorten Krånge, men så fort tillfälle gavs återvände han till torpet i Röån.

Rickard gillade ungdomar och var frikostig med att föra vidare och lära ut hur det var i äldre tider. Under 1980-talet deltog han vid flera arbetskvällar på Junsele hembygdsgård och ofta såg man honom bland de yngre medlemmarna. På frågan varför han föredrog att vara med de yngre sa han ;  – Dä ä ju dôm som skö läre säg, int dôm som redan vet

Rickard_Sjodin_5

Inför Rickards 90-årsdag 1988 lät sonen Nicke med familj trycka upp ett manuskript som Rickard hade liggande sedan tidigare. Det blev en bok som heter ”Vi byggde ett torp” och handlar om Rickard och Judits strävan på torpet.

Rickard dog den 30 maj 1991 nästan 93 år gammal.

Några dikter av Rickard:
Adventsmorgon vid Tarån
Den gamle flottaren i anläggningstider
En dåres dikt
Ensam i timmerkojan
Farväl till Långbjörnsforsen
Landsvägsidyll 1959
Lyckliga barndom
Resignation
Sjung sångare sjung
Skogarnas vagabond
Stor-Junsele (samtal mellan två Tara-gubbar)
Sommarkväll vid Betarsjön
Timmerkörarpolska
Torparbruden
Vargavinter
Vi buffer te boern

——————-

Mer information kommer så småningom.

——————-

Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Junsele hembygdsförenings bild- och ljudarkiv
Jerker Sjödin. Röåborna: såna är dom : därför finns dom. Skylark, 2006
Diverse tidningsartiklar

Familjens fotografier
Britt Stenklyft. Foto av gården

Röåns hemsida

 

4 tankar kring ”Rickard Sjödin i Röån

 1. Anita

  Tack! Fint skrivet om en mycket begåvad ”torparson”. Det skulle ha varit så trevligt att träffa Richard.

 2. Ingegerd Berglund

  Rickard var ibland och hälsade på mina föräldrar. Ibland skrev han något på något papper. Tyvärr så är det han skrev kvar.

 3. Ingegerd Berglund

  Ska inte skriva från mobilen, blir bara fel.
  Givetvis ska det stå: Tyvärr blev INGET kvar av det Rickard skrev.

 4. christel tarberg

  Lite nu o då på sommaren sprang vi syskon över till RIckards på andra sidan ån o hälsade på. En gång minns jag att Hervor satt i en solstol mitt på gården med en nyfödd Jakob i famnen och Jerker lekte i en djup grop i backen med att gräva. Jag fick också hoppa ner o leka i gropen. Sen fikade vi o solen sken – som den alltid gjorde om somrarna när jag var barn…. 🙂 Hälsningar Christel Tarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *