Johannes Berg

Berg

Johannes Berg

Arbetare. Fiolspelare och visdiktare. Född den 14 maj 1880 i Stuguvattentjälen, Junsele som son till arbetaren Nils Olof Berg och hans hustru Kajsa Lisa Ersdotter.

Familjen flyttade när Johannes var ung till Hällberget i samma församling. Han började tidigt att arbetet i flottningen och som skogsarbetare.

j-berg-2

Han gifte sig den 3 november 1907 med Margreta Abrahamsdotter från Gårelehöjden, född 1884 och död 1948. De kom att flytta till ett torp i Lillegård bakom kyrkberget och de fick flera barn tillsammans, varav några som fadern fick ett intresse för musik och att skriva visor. Torpet hade friköpts 1946 och de brukade föda en ko och en gris på platsen.

johannes-o-margareta-ca-1945

Johannes och Margareta ca 1945

Johannes skrev flera visor bl.a. den s.k. Ysjövisan, som handlar om skogsarbete i trakten kring Långvattnet under 1920-talet. En annan var visan Fröken Grönqvist, som handlar om den begynnande frireligiösa vågen i Junsele. Han var även fiolspelman  och i en tidningsartikel från 1978 om Henning och Mary Henriksson i Junsele berättar de om sitt bröllop 1933 och dansen efteråt hölls hos Johannes Berg i Lillegård; ”Henriksson & Co var ett decimerat kapell under svängomen efteråt. En av medlemmarna dansade nämligen brudvals som bäst. Brodern Enar fick spela dubbelt så flinkt på sitt bälgaspel liksom Johannes Berg när denne trakterade fiolen”.

Johannes Berg dog i Lillegård den 17 augusti 1961.

bergs_stuga_2015

Bergs stuga 2015.

———-
Noter (PDF):
Gammal schottis efter Johannes Berg
———-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Göran Stenmarks samlingar
Junsele hembygdsförenings bildarkiv

Elsie Mariana Bergs släktbilder

3 reaktion på “Johannes Berg

1. Elsie Berg

Hejsan.
    Jag skulle bli så glad om någon kunde lägga in eller sända mig visor, dikter och minnen /historier av och om min Farfar.
    (Och gärna om min Farmor Margareta också, henne som jag aldrig såg.)

Själv har jag bara ett direkt minne: när jag var två år hade pappa tagit med oss i familjen och rest upp till Junsele från Stockholm för att se Johannes en trolig (och verklig) sista gång.
    Johannes satt i motljus mot fönstret, så jag minns bara en ”svart” figur. Men jag minns jag satt på hans fot och gungade, medan Farfar trallade och sjöng någon visa, som jag naturligt nog inte minns några ord från.
    Vänliga hälsningar,

2. Elsie Berg

Hej, jag skulle vara väldigt glad att få minnen, texter, historier (även noter) efter min Farfar.
    Ni får gärna svara på min mailadress elsiqi@yahoo.com.

Mitt enda egna minne är från då jag var två år och hela familjen kom från Stockholm för att hälsa på Johannes en sista gång.
    Jag minns honom som en svart skuggfigur mot det ljusa fönstret, och att jag satt på hans fot och gungade och han trallade en visa för mig.
    Tack på förhand,
    Elsie Berg