Björn-Johan

Johan

Björn-Johan är absolut mest känd för någonting helt annat än musik, nämligen som en av de mest legendarisk björnjägare som levt i våra trakter, med hela 19 björnar på sitt samvete. Men han var även spelman och trakterade ett enradigt durspel. Han tog sig senare namnet Granqvist och är förfader till flera spelmän Granqvist, bl.a. barnbarnen  Nils Jonas Granqvist i Vallen och Jonas Granqvist i Öfra. Genom dessa har många fått lyssna till ”Björn-Johans låt´n”

Han hette egentligen Johan Johansson och var född i byn Hocksjö i Bodum den 16 januari 1831. Fadern var nybyggaren Johan Hansson och han var ett s.k. barnhusbarn, och föddes i Stockholm 1796. Modern till Björn-Johan hette Dorotea Appollonia Abrahamsdotter.

Björn-Johan gifte sig 1856 med Maria Jonsdotter från byn Granliden i Dorotea. Hon var född den på julafton 1830 som dotter till Jon Ersson och Magdalena Persdotter. De fick så småningom sju barn tillsammans, men Maria hade sedan tidigare en son vid namn Jonas Erik.
Familjen kom att bosätta sig som nybyggare i Tjärn i Junsele, och det är här som berättelserna om Johans bravader med björnar tar sin början. Läs mer >>

 

Murstock

Än idag reser sig murstocken på Tjärn. Foto: Kaj Larsson

Tjärn hus

 

Björn-Johan levde ett knapert nybyggarliv, och under nödåren 1867-68 när nöden var som störst, fick han som så många andra åka till Sollefteå för att köpa ryskt rågmjöl. Under dessa tider hade Johan blivit av med sin häst, och en inspektor sålde hästar. Johan fick ta en häst på avbetalning. Ganska snart började inspektorn kräva pengar. Det hela slutade så att Björn-Johan tappade sitt nybygge på Tjärn, och familjen fick flytta till byn Granåsen inom Dorotea socken.
Där dog Björn-Johan den 3 november 1908, och hustrun Maria hade avlidit två år tidigare i vad dödboken uppger som brandskada.

Efter byn Granåsen tog sig Björn-Johan efternamnet Granqvist.

——-
Noter:
Björn-Johans låten
——-
Källor:
Bodums kyrkoarkiv
Dorotea kyrkoarkiv
Junsele kyrkoarkiv
Göran Stenmark
Ättlingar