Daniel Sjödin

Arbetare och landbonde

Daniel Sjödin, allmänt kallad ”Schröder” föddes den 5 september 1886 i Västanbäck, Junsele som son till Jon Persson Sjödin och hans hustru Greta Erika Ersdotter.

Daniel gifte sig med Anna Kristina Nilsson från Gåreleselet, född 1892 som dotter till landbondedottern Petronella Kristina Persdotter.
De fick sitt barn första barn innan vigseln, Set Henning, född 1911 i Västanbäck. Daniel och Anna Kristina gifte sig samma år och därefter flyttade de till Lillegård. Där föddes dottern Nelly Alida 1912. Nästa flytt gick till Hålla efter Betarsjön där fyra barn kom till världen, Gustaf Valter 1915, Sven1917, Daniel Henry 1921 och Bror Helmer 1923.

Slutligen flyttade de till Isbäck Västertjärn där de två sista barnen föddes, Rut Emelinda 1927 och Erik Artur Severin 1936. Fastigheten i Isbäck köpte Daniel 1923 av Frans Hallin och 1933 uppfördes den nuvarande mangårdsbyggnaden på gården. Det var ett mindre jordbruk med oftast 3 kor, 1 häst oh några smådjur.
Daniel dog i Isbäck 1952 och hustrun Anna på långvården i Sollefteå 1981.

Daniel Sjödins

Daniel Sjödins i Isbäck omkring 1940.

Daniel var som sin bror Erik spelman. Att han kallades ”Schröder” kan eventuellt tillskrivas Johannes Bertilsson på Hålla, vilken skrev visor om de flesta och det mesta. En av hans kända visor hette just ”Styggman och Schröder ilag”.

——-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *