Jonke på Hällberget

 

Jonke

 

Jonas Jakob Jakobsson, ”Jonke på Hällberget”. Landbonde och fiolspelare. Född den 15 november 1861 i Vallnäset, Junsele, som son till torparen Jakob Samuelsson och hans hustru Brita Kajsa Jonsdotter. Fadern Jakob var från Risbränna och i sin tur bror till bonden och spelmannen Gustaf Johan Samuelsson i Lillsele. Jonke kallades även för ”Vållnäs Jonke” i yngre dagar.

Jonke gifte sig den 9 februari 1890 med Sara Maria Olofsdotter, född den 10 september 1867 i Stuguvattentjälen, Junsele. Dotter till bonden Olof Karlsson och Anna Johanna Jonsdotter. De bodde efter vigseln i Vallnäset på samma fastighet som hans föräldrar och där noteras Jonke som arbetare.  Deras första fem barn föddes där innan de i september 1898 flyttade till Hällberget i samma socken. Där blev Jonke  landbonde, dvs arrendator under Kungsgården Mariebergs AB. Ytterligare sex barn kom till världen.

Jonke på Hällberget var erkänd som en duktig fiolspelare. Flera av parets barn blev  också spelmän, Olof född 1891 spelade durspel, likaså Jonas Jonsson född 1893.

Hustrun Sara Maria dog redan den 26 maj 1915 i lungsot, medan Jonke själv levde ända fram till den 10 juli 1951, då nästan 90 år fyllda.

———————

Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Tord Johansson, Ösmo
Lage Granqvist, Storuman. Fotografi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *