Hinke Velös på Bommeråsen

Hinke

Hinke med sin hustru Wendla

Fiolspelare

Henrik Jakob Ersson i folkmun kallad ”Hinke Velös” (Vedlös).
Född den 15 december 1849 i Mo, Junsele som son till Erik Ersson och Anna Persdotter. Hinkes föräldrar flyttade tidigt till Gårelehöjden där han kom att växa upp. Enligt en skrift om spelmän av Mats Holmgren i Jansjö mindes Jonas Sjödin i Långvattnet Hinke Velös, och han skall ha lärt sig spela av fiolspelmannen Olof Peter Sundvall i Holafors.

Hinke gifte sig den 7 april 1872 med Wendla Dorotea Hansdotter, vilken var född 1852 i Krånge, Ådals-Liden som dotter till bonden Hans Zachrisson och Anna Greta Eriksdotter
De fick fjorton barn varav 10 uppnådde vuxen ålder; Anna Karolina 1876, Sara Henrietta 1880, Margareta Dorotea 1882, Amanda 1885, Jakob Emanuel 1886, Wendla Kristina 1888, Erik Peter 1890, Märta Helena, Frida 1893 och Nils Nikanor 1897.
Familjen i Gårelehöjden till 1880 då de flyttade till Söderfors i Ådals-Liden som torpare. Bodde 1885 i Krånge i samma socken. Till Tarsele i Junsele 1886 och år 1900 till Bommeråsen i samma socken. Där noteras Hinke som arbetare och de hade två grannfamiljer, Nymans och Törnqvists. I Bommeråsen dog hustrun Wendla Dorotea den 21 juni 1910. Hinke själv dog den 8 mars 1913.

Om Hinke Velös berättades det ofta av de äldre. En dag kom Hinke Velös till Strömuddens fäbodvall där bondhustrun Stina Magdalena i Bölen just var i färd med att koka osten. Då såg hon hur finklädd och lättjefull Hinke såg ut, och började förmana honom om hans lättja. ”Men mor Stina Magdalena vet ni inte att de ä söndan idag”, sa han. Då blev den fromma Stina Magdalena helt till sig, söndag, och här hade hon arbetat hela dagen. Av med förklädet och fram med postillan. Det tog en bra stund innan Hinke fick sitt efterlängtade kaffe denna dag på Strömuddens fäbod, många stycken skulle först läsas ur postillan.

Bommeråsen är ett nybygge under Bölens by. Men en del av området har även använts av Eden som fäbod och slåtter. Platsen blev inte befolkad förrän 1882, då torparen Karl Johansson Törnqvist från Finland slog sig ner med sin familj.

Edens ”boern” på Bommeråsen


År 2015 återstod endast rester av Hinkes stuga på Bommeråsen
——–
Noter:
Polska
——————–
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Junsele hembygdsförenings samlingar
”Mer eller mindre om 380 Ångermanländska spelmän” av Mats Holomgren, Jansjö 1994
Jonas Högbergs anteckningar

5 reaktion på “Hinke Velös på Bommeråsen

 1. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Som i flera andra inlägg saknar vi här ett fotografi även på Hinke. Vi tar gärna emot bilder på spelmännen eller miljöer där de verkat.

 2. Jan Berglund

  Det finns en plats som heter ”Häraloken” på väg till Strömudden
  Undrar om inte det var boplatsen. ???????
  Har jagat i området några år , är välbekant med var ”Häraloken” är placerad.

  Janne B

 3. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Tack för kommentaren Jan, det verkar troligt att det är denna plats.

 4. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Nu har vi äntligen en bild av både Hinke Velös själv och hans hustru. Detta får vi tacka Elsie-Mari Svensson för som ställt fotografiet till förfogande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *