Jonke Molin i Mo

Jonke_Molin_1

Jonke Molin. Spelman och storjägare

Jonas Petter Molin. Hemmansägare och fiolspelman. Född den 28 januari 1860 i Mo, Junsele som son till bonden Anders Henriksson Molin och Anna Brita Jonsdotter.

Han gifte sig 1889 med Anna Dorotea Moström, född i samma by 1866. Jonke köpte ett hemman i Tara 1888, men när ett hemman i hembyn Mo blev till salu 1890 flyttade de för gott tillbaka till Mo. De fick med tiden sju barn, sex flickor och en son.

Jonke Molin spelade fiol på åtskilliga bjudningsfester, bröllop och andra tillställningar. Ibland tillsammans med sin bror Henrik Andersson i Mo, som spelade dragspel. Han har även omtalats som en god historieberättare och en inbiten jägare vid sidan om sitt jordbruk. Med tiden blev Jonke djupt religiös och spelandet på danser upphörde.

Gerdin 50 ÅR

Nicke Nord och Jonke spelar på Axel Gerdins 50 års kalas 1918

Hans dotter Elin Sofia (1909-1996), gift Månsson, har skrivit om sina barndomsminnen från Mo, och där kan man se att Jonke Molin mer eller mindre slutade med sitt fiolspelande i samband med en sorglig händelse 1922. Äldsta dottern Lova, gift Wallroth, dog i barnsäng och Elin skriver:
Efter detta blev far aldrig mer den glade sångaren och spelman han varit. Hans bönesuckar hördes än mer och ofta läste han i bibeln och andra andaktsböcker och när han satte sig vid orgeln var det sånger ur ”Sions toner” han spelade och sjöng.

Däremot nämner Elin att året före när hennes syster Helena gifte sig;
Far spelade fiol och långdansen gick runt hela gården.

I hans dödsruna står bl.a. ”Veteranen var i yngre dagar också en uppskattad fiolspeleman. Särskilt när det gällde bröllop med gamla tiders hejdunkomliv”.

Jonke Molin dog i Mo den 12 januari 1940.

Jonkes gård 2012. Foto. Göran Stenmark

Jonkes gård 2012. Foto. Göran Stenmark

Hemmanet togs över av sonen Anders Otto och hans hustru 1929 och finns ännu kvar i släktens ägo.

——-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Junsele hembygdsförenings bildarkiv
Uppgifter och fotografier från barn och barnbarn

2 tankar kring ”Jonke Molin i Mo

  1. Göran Stenmark Inläggsförfattare

    Synd att man inte kommer ihåg allt man hört även om jag varit ganska noga med att notera och anteckna vad de äldre berättat. Vet så väl att jag för kanske 20 år sedan hörde en del om spelmannen Jonke Molin av de äldre, men tyvärr så är det borta

  2. Göran Stenmark Inläggsförfattare

    1963 berättade Stor-Hinke i Kläppsjö, då 90 år gammal för komminister Nils-Göran Enggren på en bandinspelning om gamla tiders jul och nyår i församlingsbladet. Om nyåraftonen i gamla tider berättar han; och då kunde det väl hända, att det blev en lek- och danskväll, och för musiken stod Jonke Molin, som spelade fiol och Henrik Andersson som spelade dragspel. De kom ofta till Kläppsjö med sina instrument, berättar Hinke och ler så gott vid minnet av de båda spelmännen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *