Spel-Jonas i Betarsjönäset

Spel-Jonas

 

Jonas Jonsson. Durspelare. Född den 28 mars 1868 i Betarsjönäset, Junsele som son till torparen Jon Nilsson och Kajsa Matilda Salomonsdotter. Modern gifte om sig 1879 med torparen Nils Johan Zachrisson på Betarsjönäset.

Om Spel-Jonas som spelman finns inte så mycket bevarat annat än att han var en aktiv spelman som spelade på logdanser och andra tillställningar. En av hans spelkamrater hette Salomon Sundius och bodde på andra sidan sjön vid Vallnäset. Det sades att Jonas kunde spela hur bra som helst även om han var ordentligt påstruken. Det gällde bara att stötta upp honom på en stol så gick det bra.

Hembränning var en hobby som Johannes Bertilsson på Hålla ibland idkade, och 1922 åkte han själv, Spel-Jonas och två andra personer i fängelse för detta. Efteråt satte Johannes upp en skylt på Hålla med texten ” Tjära vänner! Här brännes och säljes! Johannes Bertilsson, Hålla. Han stavade Kära med Tj, så att han kunde påvisa att det var tjära han sålde och inte starka drycker.

Spel Jonas skall enligt hans släkt ha varit väldigt livad, med på alla upptåg och full av leklust och idéer. Han ansågs av många som en ”spelevink” och lite av en lätting. Han var tekniskt intresserad och lite av en uppfinnare.

I folkräkningen 1910 har Jonas titeln Fällmakare. Han bodde kvar på torpet med sin syster Maria tills hon dog 1921. Spel-Jonas bodde sista tiden i Bölen som understödstagare, troligen på gamla ålderdomshemmet, där han dog av hjärnblödning den 4 augusti 1936.

Göran Stenmark intervjuar Sigurd Westman som berättar om Spel-Jonas. Sigurd bodde i Krånge, Junsele och var 86 år vid inspelningen 1987:
[audio:http://hembygd.junselebyar.se/spelman/wp-content/uploads/2011/05/Sigurd-Westman-om-Spel-Jonas.mp3]


Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Junsele hembygdsförenings arkiv, bandade inspelningar med äldre
Gunnar Numeus. Brors sonson till Jonas. Foto och muntliga berättelser.

 

20 tankar kring ”Spel-Jonas i Betarsjönäset

 1. Göran Inläggsförfattare

  Är det någon som har något mer om denne man är ni välkomna att bidra med material här till denna blogg

 2. Göran Inläggsförfattare

  I inlägget angående Amandus Edlund skriver vi att denne brukade spela ”Jonas Jons låten”. Är det någon som tror sig veta om denne Jonas Jonsson och Spel-Jonas kan vara samma person?

 3. Gunnar Numeus

  Läste med stor behållning om Spel-Jonas, en släkting jag vet alldeles för lite om. Han var bror till min farfar Nils Jonsson, Säljviken (1860-1903).

  Spel-Jonas var hemma hos oss en mytomspunnen figur, som nog ansågs lite udda. Att han var spelman var det ingen som pratade om, utan mera att han var en ”spelevink” och lite av en lätting.

  Om hans fängelsevistelse berättade mamma (Signe Nilsson) följande: Han tog på sig brottet och därmed straffet trots att han var (relativt) oskyldig, för han var ensamstående och därmed skulle ingen familj få försörjningsbekymmer. Sant eller bara ett försök att måla lite vitt på släktens svarta får, lär vi väl aldrig få veta.

  Han bodde ju i Spel-Jonas-torpet på Betarsjönäset, med sin syster, Faster Mia (faster till min far Gustav Nilsson alltså). I stugan fanns tydligen ingen järnspis utan bara öppen-spis. Det berättas att hon tog ingredienserna till en sockerkaka, rodde över sjön till vårt hem, gräddade kakan i vår vedspis, och sen rodde tillbaka.

  Hans intresse för musik gör att jag får fler förklaringar till mina egna gener. Hela mitt liv har jag ägnat åt folkdans och folkmusik på fritiden. Jag undrade över detta arv (för ingen av mina syskon har varit dans- och musik-intresserad) , tills jag för några årtionden sedan fick reda på att pappa (Gusav Nilsson) skulle ha varit en enastående hambodansare. Har det sedan stänkt lite musik-gener från Spel-Jonas så är det väl förklaringen till mitt intresse.

  Skulle det finnas någon som vet mer om denne Spel-Jonas eller möjligen om den låt som skulle kunna vara hans (”Jonas Jons´låten) vore jag väldigt tacksam.

  Mvh Gunnar Numeus (Nilsson), Säljviken.

 4. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Tack för denna informativa kommentar. Spel-Jonas hörde jag många äldre tala om för 10-20 år sedan, dvs då det ännu fanns de som mindes honom. Jag skall gå igenom några bandinspelningar med Sigurd Westman, född 1901, för jag minns att han berättar om Jonas på ett ställe. Gotthard Modin, född 1909, berättade även han om Jonas, och att han kallades för ”kulpöngen”, kulpungen, eftersom han brukade stöpa kulor till lodbössor.

 5. Gunnar Numeus

  Hej, o tack f denna respons…. blir ju riktigt spännande.

  Han (och min farfar) hör ju till Östanbäckssläkten, så jag slog upp honom där. Det stod inget om dödsår för honom, ej heller för Faster Mia.

  Tyckte mig minnas (men högst osäkert) att mamma sa att han dog 1936. Kollade mitt skräpförråd för där finns lite anteckningsböcker efter mamma (bl a Slättbränna-anteckningarna som Ö-föreningen nu gav ut som häfte i somras) och se: i en bok som hon skrev ner födda & dödda, så står det:

  Jonas Jonsson, d 4 aug 1936, ålder 68 år. Så det kan ju stämma!

  Skulle du ha mer om Spel-Jonas så tar jag tacksamt emot detta. Det står ju också under Amandus Edlund om den där valsen…. skulle den finnas nedtecknad någonstans, tro? Jag blir ju väldigt intresserad av denna lite udda figur i vår släkt.

  mvh Gunnar Numeus

 6. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Tack Gunnar för uppgiften om dödsåret, jag har kollat och det stämmer. Jag lägger till uppgifterna i själva inlägget.

 7. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Måste passa på att klargöra en rättelse. Den som kallas Jonas Jons valsen går under benämningen ”Urgammal vals efter Jonas Jonsson” och är upptecknad efter Amandus Edlund. Vi kan inte med säkerhet säga att den är efter Spel-Jonas, men sannolikheten är mycket stor, för han är den ende med det namnet vi känner till från den tiden bland spelmännen. Uppmärksamma att nu ligger noterna i detta inlägg som en PDF-fil.
  Nu återstår att få fram ett fotografi av Spel-Jonas, vilket det med stor sannolikhet har funnits.

 8. Gunnar Numeus

  Nu går det önna, ska jag säga. Har tacksamt laddat ner den vals som finns i filen, och medveten om viss osäkerhet kring vilken Jonas Jonsson det är….

  Tusen tack för noterna!

  Egentligen ganska häftigt hur allt faller ner i pusslet: T’änk, under 70-talet bodde min mor i ett av pensionäshemmen, närmsta grannen var Amandus o Sofia Edlund. Tänk om jag då vetat att jag var så nära Spel-Jonas-valsen, så hade jag väl kunnat övertala honom om att spela den igen.

  Något foto av Spel-Jonas kan jag inte minnas att vi hade hemma. Bara farfar & farmor (Nils & Maria Jonsson), men som sagt: Spel-Jonas var ju mer myt än verklighet när jag växte upp.

  Har blixtinkallat fiolspelande vänner ikväll för här ska lyssnas, noga!

  Minnet återkallas ju allt eftersom: hemma hos oss hade vi ett gammalt dragspel, det sas att det var min äldste bror Ragnar (f 1936) som ägde detta, men vi alla försökte att spela på det. Det var ju ett dragspel där det blev olika ljud på in- och ut-blås, knappar hade det, men hur många rader är jag osäker på, kanske två. Det var ganska litet minns jag, inte alls som det dom flesta spelade på vid den tiden, med tangenter.

  Dock: det finns inte längre kvar i släktens ägo (vi lekte väl sönder det!) och inte hade vi koll på varifrån det kommit. Jag minns dock att jag på 1950-talet försökte spela på det då o då, men det blev mest tramporgeln som fick utstå mina attacker, minns jag, för just det här med olika toner vid in- och ut föll mig då inte på läppen.

  mvh Gunnar.

 9. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Så trevligt med dessa kommentarer, och det är ju så här vi vill att bloggen skall vara. Tillsammans bygger vi upp något unikt. Den ena pusselbiten ger den andra.

 10. Gunnar Numeus

  Mer information: jag har nu talat med många av mina syskon om Spel-Jonas, och det visade sig att min bror Erik faktiskt har ett kort av honom. Han har lovat skicka kortet till mig, så att jag kan skanna in det. Jag behöver dock en email-adress att skicka det till, för det verkar inte vara möjligt att bifoga filer här i kommentarrutan. Kan du meddela mig din email-adress så kommer kortet inom kort, Göran…

  mvh Gunnar

 11. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Vi tackar Gunnar Numeus för att vi äntligen fått fatt i en bild av Spel-Jonas.

 12. Gunnar Numeus

  Jag minns ju Spel-Jonas-torpet som huvudsakligen raserat. En loge eller uthus fanns delvis kvar, och så den stenlagda jordkällaren. Resten var bara bröte. Vi brukade ta båten och ro över för att plocka hallon där, det växte mycket där. Och nu är det väl helt överväxt, förmodar jag.

  När jag nu pratat vidare med mina syskon om vad dom vet om Spel-Jonas, framkommer två saker.

  Nr 1. Han var väldigt livad, med på alla upptåg och full av leklust o idéer, så det där med ”spelevink” var tydligen inte så helt fel. Min syster Märta var ju gift med Arne Kjerf, f 1924, Betarsjönäset. Och hon sa att Arne hade sagt att Spel-Jonas var uppspelt och det var roligt att hälsa på där. Bland annat hade Spel-Jonas hjälpt Arne och hans bror Wilhem att göra en rejäl hoppbacke av snö & is, där i backen i torpet. (oklart om han själv deltog i hoppningen). Då måste man ju räkna ut att det måste ha varit runt 1930, eftersom Arne kom ihåg detta. Spel-Jonas var då i 60 års åldern!

  Nr 2. Han var tekniskt intresserad och finurlig, kunde klura ut saker, lite av en Uppfinnar-Jocke tydligen. Var något trasigt, så kunde han ta isär det, se hur det borde fungera och laga det hela, även om ”han nog aldrig hade sett detta förut”, (som min bror Erik säger)

  Bilden ÄR ju intressant, ur den aspekten: tittar man närmare på cykeln så är det lite extra grejer påhängda där fram…. är det månne någon form av hjälpmedel för att ge extra kraft åt cyklandet. Jag vet inget om detta, men om det nu stämmer att han var så finurlig och tekniskt intresserad, tja varför inte.

  Bilden visar ju också tydligt hans smala händer, det verkar ju finnas fog för uttrycket ”ingen ärbets-kär” som jag minns mamma sa. Dom händerna verkar inte så slitna av torpar-arbetet

  Sedan berättade min bror Erik någon historria om länsman som kom på visitation rörande hembränning, dit-skjutsad av någon Junselebo med båt. Länsman skulle kolla övervåningen, (bara en liten lucka på utsidan av huset) men stor o tung som han var så hade han skickat upp Junselebon, för att kolla om brännvinsapparaten var ”där i hörnet”. Junselebon klev upp o kollade, men det stod inte någon apparat ”där i hörnet”…. för den stod ju precis innanför lucköppningen…. Därför klarade sig Spel-Jonas den gången…Skröna ? Kanske, men säkert sånt som berättades länge o väl.

  Däremot verkar inte någon av mina syskon veta något mer om ”Faster Mia”, hans syster. Hon verkar ju vara den yngsta i syskonskaran, och fick väl den otacksamma rollen att vara hemmadotter o ta hand om åldriga föräldrar. Men, som vanligt när det gäller kvinnor, så verkar hon ha försvunnit in i historiens glömska. Ingen av mina syskon MINNS Faster Mia, det finns bara berättelser som verifierar att hon faktiskt funnits.

 13. Lena

  Missa inte Görans intervju med Sigurd Westman där han berättar om Spel-Jonas. Finns nu som ljudfil i inlägget.

 14. Ann-sofie.baarman

  Känner inte till något om spel-jonas, men det var intressant läsning. Min farfar Nils-Anders Danielsson f.1886, är från Betarsjönäset.Flyttade till Vallnäset sommaren 1915. Tack för en fin hemsida!

 15. Gunnar Numeus

  Jonas Jons valsen ”spelas” numera i Göteborg, dvs en truddelutt med de första 30 sekunderna. Jag har efter lite pyssel lyckats med att göra den som ring-signal på min iPhone. Jag garanterar att jag nog är den ende med den ringsignalen, så lite stolt är jag ju. Och lite kul att kunna hedra min farfars bror med att hitta detta moderna sätt att spela upp hans vals lite då o då. mvh Gunnar Numeus

 16. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Toppen Gunnar, bra att du sprider förfädernas arv. Kanske något för andra att ta efter

 17. Lena

  Otroligt trevligt! Jag tror också att du Gunnar är alldeles ensam om den ringsignalen. Vilken strålande idé!

 18. Gunnar Numeus

  En artikel om Spel-Jonas (som ju var av Östanbäcks-släkten) finns i senaste numret av medlemsbladet Östanbäcksnytt. Där finns en samlad beskrivning av det jag har fått fram om honom, och om hans Urgammal vals som numera är ringsignal i en mobiltelefon, kanske inte ”nära dig” men i alla fall i Göteborg. mvh Gunnar

 19. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Rättelse. I detta inlägg finns en länk med noter till ”Urgammal vals efter Jonas Jonsson”. Den Jonas Jonsson det gäller var boende i Vallnäset och levde mellan 1893 och 1969. Detta framkom vid studier av material gällande Ångermanländska spelmän på Länsmuséet Murberget i Härnösand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *