Nils Anders Sundius

Prästsonen som blev nybyggare och spelman

Prästsonen som blev nybyggare och spelman

Nybyggaren, bonden  och spelmannen Nils Anders Sundius föddes den 16 augusti 1819 i Långsele som son till komministern, sedermera sockenpredikanten i Junsele, Salomon Sundius och Anna Andrietta Lundström.

Ofta blev prästsöner  präster själva, men inte i detta fall. Med stor sannolikhet studerade han i Härnösand och återkom därifrån till Lillegård i Junsele ca 1835. Där fanns han en tid i hemmet i prästgården innan han den 7 juni 1846 gifte sig med bondedottern Christina Ersdotter från byn Bölen, Hon var född 1814 som dotter till Erik Olofsson och Elisabet Andersdotter. Vid denna tid var Nils Anders Sundius prästgårdsarrendator. Paret fick två barn, tvillingarna  Salomon och Anna Stina, födda den 15 januari 1847. Som en följd av denna födelse dog hustrun Christina följande dag. Sonen Salomon dog redan i juni samma år.

Den 15 juni 1851 gifte Nils Anders om sig med Kajsa Nilsdotter, född 1821, Deras första barn Salomon föddes 1853, tätt följd av Kajsa Greta 1854, Eva Maria 1856 och Nils Anders 1859.

1871 flyttade familjen till Hålla som landbönder (arrendatorer) och slutligen till Öfra 1873. där Nils Anders titulerades bonde. Enligt Doris Berglunds ”Boken om Öfra” var Nils Anders känd för sin svavelosande vokabulär. På äldre dagar blev han religiös.
Som föderådstagare brukade han koka välling till fattiga barn i Öfra. En gång, berättar Doris, hoppade en katt upp på bordet och ville vara med, då utbrast Sundius: ”Men gu förlåt me sönna, könn ge int ha blitt nârre å svär åt kattfan”.

Nils Anders var spelman vilket även sönerna Salomon och Nils blev. Efter Sundius finns en låt som Verner Eriksson i Öfra ofta spelade och i sin tur finns nertecknat efter Verners son Brynolf. Låten kallas kort och gott Sundius vals.

Hustrun Kajsa dog av slag i Öfra den 20 april 1892 och av samma orsak dog Nils Anders den 20 januari 1894.

——–
Noter:
Sundius vals
——–
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Boken om Öfra av Doris Berglund
Rune Wikström, Strömsund. Noter

En tanke kring ”Nils Anders Sundius

  1. Göran Stenmark Inläggsförfattare

    Vi vill tacka Rune Wikström i Strömsund för att vi får använda hans noter till Sundius vals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *