![]() |
Sidan är under uppbyggnad. Bölen tillhör de äldre byarna i Junsele, detta trots att böle betyder utåker. Hur gammal denna by egentligen är kan vi inte ge svar på, men den finns med i den äldsta skattelängden från år 1535. Detta år skattade i Bölen tre bönder vid namn Mårten, Oloff, och Jon. Tyvärr får vi inte veta vad de hette i efternamn. Oloff finns dess bättre med i längder från 1543 och framåt med efternamnet Hindersson. Följande personer noteras i Bölen under 1500-talet i olika skattelängder:
1600-talet Personer nämnda i olika skattelängder, och de år som noteras gäller ej levnadsår.
Bölen omkring år 1710 Hemmanet nr 1 Jacob Pedersson Bonde. Märta Danielsdotter Barn:
Hemmanet nr 2 Abraham Eriksson Bonde och nämndeman Karin Ersdotter Barn:
Abraham Ersson köpte hemmanet nr 2 i Bölen om 7 ½ seland den 26 februari 1697 av Christopher Olofsson. I domboken för år 1700 kan vi läsa: förmälandes hurusom Christopher Olofsson i Bölen upplåtit och sålt till Abraham Ericsson 6 seland jord i Bölen à 21 daler kpmt sädeslandet och gården för 19 daler, som gör 145 daler kpmt. Och som hemmanet består av 7 ½ seland bevisade Abraham Ericsson sig jämväl de 1 ½ seland, som gör utfyllnaden ifrån 6 till 7 ½ seland, även hafva betalt till Christopher Olofssons syskonbarn, Anders Ericsson och Eric Pålsson Trygg med 40 daler kpmt. Över vilken handel begärtes Rättens fasta. Då ehuruväl Abraham Ingelsson i Backe och Fjällsjö, jämväl Pehr Jonsson i eden sig häremot upplade, begärandes detta hemman få inlösa såsom bördsmän, av Abraham Ericsson som obördig. Då de ej lämnat klander i samband med laga uppbuden, kunde Rätten ej göra något, och beviljades Abraham Ericsson laga fasta.
Hemmanet nr 3 Christoffer Henriksson Bonde Gift med: Anna Israelsdotter Barn:
Bönder i Bölen 1740-1800 Hemmanet nr 1 Eric Jakobsson f. 1705 d. 1765 fr.o.m. 1734 Hemmanet delades 1805. Den ena halvan innehades då av föregåendes son Erik, född 1765, och den andra halvan av Erik Eliasson född i Vallen 1763.
Hemmanet nr 2 Erik Abrahamsson f. 1702
d. 1759 fr.o.m. 1734, Riksdagsman Om riksdagsmannen Erik Abrahamsson finns mycket att tillägga. Det var han som var orsak till att Junsele fick sin förste sockenpredikant, Paul Molander, år 1755. Ni kan läsa mer om denna släkt på andra platser på denna hemsida. Eriks bror Grels Abrahamsson, vilken var sjöman, var även han en aktiv person, och förekommer i en mängd tingsprotokoll. Om honom och hans liv kan ni läsa mera om på Olof G. Strömbergs hemsida. Där har Rune Blomström skrivit en hel del om Grels under rubriken Indienfararen. Denna hemsida finns som länk till denna. I slutet av 1700-talet genomfördes storskifte i byn, dvs. en sammanslagning av åkermark utan att själva gårdarna ej berördes. Detta skedde däremot när Laga skiftet genomfördes i mitten av 1800-talet. Från att i stort ha legat på en smal platå mellan nipan och berget, sträcktes byn ut i större och bredare skiften. Byns ättlingar tog upp nybyggen, Bommeråsen och Västertjärn. Fäbodar fanns på ett flertal platser t.ex Näsbodarna och Rogsjöbodarna. Byns såg låg vid Kvisslebäck Bölens historia är rik, och vi tänker inte ta med allt här, men på andra platser i denna hemsida finns historier och berättelser från denna by. T.ex berättelsen om tömmandet av Åkersjön 1871-72. |