Midsommar 2011.

 

Det är midsommaren 1945. Mot en klarblå himmel, så klarblå som bara en midsommarhimmel i Junsele kan bli, hissas den svenska flaggan. Var den hissas och av vem är dock osäkert. Kanske någon av er läsare känner igen mannen och visst har han anledning att vara glad.

Det är fred! Den 7 maj detta år basunerade tidningen Expressen ut men fet text: Fred i Europa! Storamiral Dönitz har beordrat alla stridande tyska förband att kapitulera utan villkor. De mest kända bilderna från detta ögonblick är väl de från Kungsgatan i huvudstaden där karnevalsstämning utbryter och konfettin regnar över staden.

I Junsele firas alltså midsommarhelgen med hissad flagga och mycket glädje men i kulissen väntar amerikanarna i en öken i New Mexico på provsprängning av den första atombomben. Detta sker i juli och knappt en månad senare släpps bomben över Hiroshima och kort därefter över Nagasaki med total förödelse.

Det har varit hårda år för människorna med ransonering på det mesta, kaffet var kanske det värsta.  Men det har också varit en nyttig tid. Fosterlandskänslan stärktes genom den så kallade Riksmarschen. Det svenska folket bättrade på sin kondition med att gå och fick därefter ett brons- eller silvermärke som bevis på förbättrad kondition. Kanske någon har kvar sitt märke, det vore roligt att se! Även husmodersgymnastiken föddes under denna tid, man såg gymnastiken som förebyggande hälsovård. Sjuka och utslitna mödrar var inte bra för ett land i beredskap.

För filmentusiasterna visades under beredskapsåren patriotiska beredskapsfilmer med syfte att främja människornas motståndsanda och slagdängan året 1945 hette Schottis på Valhall.

Det är snart sjuttio år sedan mannen på bilden hissade sin flagga och i morgon är det midsommarafton igen. Ordet husmödrar finns inte kvar idag, kanske ordet borde K-märkas, men deras gymnastik finns kvar om än i en liten annan form. Vi gnolar inte heller på Schottis på Valhall utan i morgon är det Brolle i Djurparken som gäller.

Trevlig midsommar!

/Ulla

This entry was posted in Aktuellt. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *