Lappås Petter

Lappås Peter

Foto: Hellström. Ur Bysjöboka

Uppgifter från ”Bysjöboka” av Julia Hellström.

Erik Petter Johansson. Durspelare. Född den 28 augusti 1877 på Näset (Bysjönäset) Junsele som son till arrendatorn Johan Persson och Gertrud Greta Ersdotter. Död 1960 i Lappåsen, Bysjö. Av Värmländskt påbrå. ”Lappåsen” ligger ca en kilometer söder om själva bykärnan i Bysjö. Gamla vägen mot Bysjöbodarna och Ottsjö passerar över gårdsplanen. Petter Johansson från Näset köpte denna fastighet och bosatte sig där 1905 här med Beda Gjerde, 1884-1965.

Lappås-Petter var en social person som älskade barn och djur.

Sonsonen Ove Johansson i Göteborg, född 1939, berättar i boken ”Beda – ett kvinnoöde och andra minnen från Bysjön! Av Julia Hellström följande om Petter;    ”En rofylld stämning fyller våra sinnen när vi ser vår farfar lufsa omkring i stugan. Endast ett rum är inrett. Ibland åker ett tvåradigt dragspel fram och vi får höra logmusik från förr i världen. Det är sprittande mazurkor och vemodiga melodislingor från svunna solnedgångar.

——-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Bysjöboka av Julia Hellström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *