Gottfrid Knutsson

Gottfrid

Foto: Bjärne Engholm

Johan Gottfrid Knutsson. Fiol- och dragspelare. Född den 9 februari 1882 i Lillsele, Junsele som son till arbetaren Kristian Knutsson i Valviken och Eva Lovisa Gustafsdotter i Lillsele. Eva Lovisa och Kristian gifte sig först 1885, varvid de bosatte sig i Valviken efter Betarsjön.

Ovanstående bild är fotograferad på gården i Valviken runt år 1920, men tyvärr är personerna på bilden okända.

Gottfrid spelade i unga år både durspel och fiol, men övergick på äldre dagar även till femradigt dragspel. Den 26 mars 1971 blev han intervjuad och inspelad på band av Svenskt visarkiv. Där berättar han om spelmanstraditioner i sin släkt, och nämner då sin morbroder spelmannen Nils Gustaf Gustafsson och sin morfarsfar Samuel Olofsson, efter vilken Gottfrid hade en gammal brudmarsch.

Här spelar den 89-årige Gottfrid brudmarschen efter morfars far. Inspelningen publiceras med tillstånd av Svenskt visarkiv:[audio:http://hembygd.junselebyar.se/spelman/wp-content/uploads/2013/03/1_Brudmarsch-efter-morfars-far_Gottfrid-Knutsson.mp3]
Han nämner även sin morfar Gustaf Johan Samuelsson i Lillsele, vilken var fiolspelman. Andra spelmän i denna släkt var Jonas Sjödin i Långvattnet och Agnar Nilsson i Ulfvik.

1906 flyttade Gottfrid från Valviken till Ruske genom gifte den 10 mars med Ingeborg Greta Svensson. Hon var född i Ruske den 1 januari 1880 som dotter till bonden Sven Petter Svensson och Stina Magdalena Nilsdotter. Där föddes Ingeborg Gretas dotter innan äktenskapet, Selma Lovisa, 1905 och dottern Signe Margareta 1908 som dog redan samma år. 1909 fick de i Ruske dottern Signe Ingeborg Margareta.

1909 flyttade familjen till Rusksand där sonen Nils Sigfrid föddes 1911, följd av Sven Kristian 1912, Eva Maria 1914, Anna Ottilia 1917 och Johan Ingemar 1920. I Ruskand stannade familjen till ca 1930 då de flyttade till Tågsjötorp som Kronotorpare. Redan 1938 överläts sysslan som kronotorpare till sonen Sven Knutsson, varvid Gottfrid med den övriga familjen bosatte sig i Krånge Junsele.

Knutsson hade en underfundig humor, vilket Mats Holmgren i Jansjö berättar om i sin Ångermanländska sammanställning över spelmän. Gottfrid satt en gång och läste i en tidning om att folk i sydeuropa fångar och äter småfåglar: ”Jä tyck dä skö itt vära mycke å äta på´n svôlä (svala) – men dä ä klart dä dom ät opp´n svôlä ä fäll som då vi vräk ti oss´n ansjovis”.
Knutsson var enligt Holmgren en kärnfrisk person livet ut, vilket tyvärr inte hans barn var. Han konstaterade: ”dä ä bärä klater vä kvadda, dom ä itt´na kry. Tänk att dom brås på käringa ållihop”.

Hustrun Ingeborg Greta dog  i Krånge 1952, och På äldre dagar flyttade Gottfrid till Lidtjärnberget mellan Backe och Jansjö i Fjällsjö socken, där dottern Selma Lovisa Forsberg och hennes make Henning bodde. På deras gård bodde Gottfrid i en liten stuga.

I ortspressen uppmärksammades Gottfrid i ett reportage 1970 av Bjärne Engholm för sin vitalitet.

Gottfrid Knutsson dog 1975 i Lidtjärnberget.

——-
Noter:
Enkelradig schottis
——-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Junsele hembygdsförenings bildarkiv. Gården i Valviken
Bjärne Engholm, Backe. Fotografier av Gottfrid Knutsson 1970
Mats Holmgren, Jansjö. Mer eller mindre om 380 Ångermanländska spelmän. 1994
Svenskt visarkiv
Sven Göran Knutsson, Tågsjötorp. Sonson till Gottfrid

En reaktion på “Gottfrid Knutsson

  1. Lena Eriksson

    I inlägget finns nu även en inspelning där Gottfrid själv spelar, 89 år gammal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *