Kristina Westin i Norrmoflo

Kristina Karolina Westin. Durspelare och hushållerska. ”Fastra” av många kallad i byn. Född den 11 december 1893 i Norrmoflo, Ådals-Liden som dotter till torparen och spelmannen Erik Olof Westin och Greta Karolina Persdotter

Kristina Westin som ung

År 1916 blev Kristina piga hos brodern Erik Otto Westin med familj i samma by. Där stannade hon till 1920 då hon kom att bli hushållerska hos ogifte hemmansägaren Hans Jakob Lidström i Norrmoflo, född 1883, och där blev Kristina kvar livet ut. När Hans Jakob dog 1961 fick Kristina fastigheten i arv och platsen kallas i byn för ”Väst i berge”.

Hans Jakob LIdströms bryggstuga ”Väst i berge”.

Hans Jakob Lidström och Kristina Westin.

Kristina tillhörde en familj där både pappan och fyra bröder spelade durspel eller fiol. Brodern Johan Westin i Forsås, Ådals-Liden var en aktiv fiolspelman som ofta var anlitad på dans-tillställningar och gillen av olika slag.

Kristina och Olof Andersson i samma by (Olle i bäcken 1889-1970) blev inspelade av Märta Ramsten för Svenskt visarkiv den 16 juli 1968. Kristina spelar på sitt tvåradiga durspel en hambo, två polkor, en schottis och en vals. Hon berättar i intervjun om musikmiljö i hemmet och om spelmän i byn. Dessutom framförs sång av Olof Andersson.

Här är ett smakprov från inspelningen, Kristina spelar en vals och en polka:

Kristina dog i Norrmoflo den 18 juni 1974.


”Väst i berge” 2018. Foto Göran Stenmark

Kristinas durspel finns fortfarande kvar i Norrmoflo. Foto Lena Eriksson 2020.


Källor:
Ådals-Lidens kyrkoarkiv.
Svenskt visarkiv. Inspelning av låtar och intervju gjord av Märta Ramsten. Även foto. 
Ortsbor. Muntliga uppgifter och äldre fotografier.

1 tanke kring ”Kristina Westin i Norrmoflo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *