Johannes Bertilsson på Hålla

Johannes Bertilsson

Bilden ovan som är fotograferad i Petter Jonssons ateljé ca 1915, visar Johannes som postiljon. Om det är någon person som levat kvar i Junselebornas medvetande så är det Johannes. Generationer har trallat på strofer ur hans visor.

Johannes föddes på Hålla efter Betarsjön den 15 juli 1884. Han var född utom äktenskapet, men fadern uppges i födelseboken vara arbetaren Bertil Bertilsson från Värmland. Johannes mor hette Kristina Helena Larsdotter och var från Grundsjö by i Vilhelmina.

På Hålla bosatte sig Bertil och Kristina i en liten trång stuga med ett rum och jordgolv. De levde av att Bertil arbetade i skogen, medan Kristina sålde fisk och gjorde nät. I hushållet fanns enligt flera sagesmän en liten ko. Det berättas att när kon en gång kalvat, så tog Johannes med sig kalven i sin säng för att den inte skulle frysa i den primitiva ladugården.

Johannes var liten till växten och hade ringa dragning till fysiskt arbete. Trots detta arbetade han tidvis både i skogen och i flottningen. Dessutom gick han under en tid till fots som postiljon till olika byar inom Junsele, mest Åkerbränna och Öfra, men även en period till Grundtjärn. Detta om han var nykter, för det hände allt som oftast att han blev för full.

Det som roade Johannes var att göra rim och skillingtrycksliknande visor, ofta med hårda ord mot bönder och skogsinspektorer, samt mot dem som på något sätt gjort honom någon oförrätt. Men det hände även att han skrev någon kärleksdikt eller visa. Tyvärr är många visor bortglömda och i de som finns kvar saknas ibland flera verser. En visa sägs ha bestått av 56 verser och varje vers handlade om en person i Junsele. Den som har blivit mest känd är nog den själbiografiska ”Ja föddes på Hålla”;

Ja föddes på Hålla, mellan grânern å tålla
borti Bertils skinnbålla, tjoflöjt äru me på den!
Ja låg där å skvålpe, tells morsan hade vålpe
Å så vart ja döft tell Johannes Bertils`n.

Hembränning var en hobby som han ibland idkade och 1922 åkte han samt tre andra personer, däribland Spel-Jonas, in i fängelse för detta. Efter frigivningen satte Johannes upp en skylt ” Tjära vänner! Här brännes och säljes! Johannes Bertilsson, Hålla”.

Johannes Berilsson

Johannes var även spelman. En historia från tiden i Junsele berättar om en trälåda som han satt strängar på. Han spelade även fiol och bl.a. skall han en hel natt någon gång under 1930-talet suttit och spelat med Jon Erik Öst.

Något gjorde att han år 1928 ville bryta upp från bygden och flyttade då till byn Bygdsiljum i Burträsk där han samma år gifte sig med Hedda Sofia Viklund. Deras första barn John Bertil Ingemar föddes i Bygdeå 1929 och deras andra son Karl Hugo i Bygdsiljum 1931.

J Bertilsson gift

Familjen hade det ganska knapert och Johannes livnärde sig med diverse arbete, bl.a. flottning. Situationen gjorde att barnen utackorderades och paret gick skilda vägar.

Johannes med familj

Bilden ovan visar Johannes med sin familj i Bygdsiljum. Till höger står en besökare från hembygden, Sigvard Andersson från Lillegård.

Johannes blev senare sjuklig och lam i ena armen på grund av en tumör. Han återflyttade till Junsele 1944 och kom att bo på gamla ålderdomshemmet i Bölen. Han gick under den tiden ofta omkring och nasade. Han återvände till Burträsk 1947 och blev där bosatt på ålderdomshemmet  tills han avled 1952.

Johannes hus idag

Bilden ovan visar hur familjen Bertilssons stuga i Bygsiljum ser ut idag. Bilden har vi fått låna av nuvarande ägaren Lennart Nilsson i Storuman.

—————-

Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Junsele hembygdsförenings bild- och ljudarkiv
Göran Stenmarks efterforskningar
Äldre personers berättelser

En reaktion på “Johannes Bertilsson på Hålla

1. Göran Stenmark Inläggsförfattare

Det finns mycket dokumenterat om Johannes Bertilsson, både vad gäller inspelade intervjuer av äldre personer som finns förvarade i hembygdsföreningens arkiv, samt en hel del uppteckningar om hans liv och visor. Så sent som i juli 2013 fick vi kontakt med nuvarande ägarna till stugan i Bygdsiljum som bidragit med ett foto av huset i dag samt lite annat av intresse