Jonas Jonsson i Vallnäset

Jonas

Jonas Daniel Jonsson. Torpare och durspelare. Född den 23 mars 1893 i Vallnäset, Junsele som son till landbonden och spelmannen i Hällberget, Jonas Jakob Jakobsson och Sara Maria Olofsdotter.

Jonas gifte sig den 8 februari 1919 med Alfhild Johanna Josefsson från Vallen. Hon var född den 15 december 1896 som dotter till bonden E. P. Josefsson och Anna Katarina Rundqvist. 1927 köpte Jonas  och Alfhild hennes föräldrars torp i Vallnäset.

Jonas Vallnäset

Foto: Ulla Ramne 2012

Jonas Jonsson spelade i unga år durspel, men kom att sluta helt med spelandet före  30-årsåldern. Han tillhörde en släkt med många spelmän. Förutom fadern, ”Jonke på Hällberget”, spelade hans bror Olle durspel och arvet har gått vidare till barn och barnbarn. Jonas var även enligt sonen Eric en duktig sångare långt upp i åren.

Sonen Eric Jonsson, född 1932, visade tidigt stort intresse för musik vilket resulterade i att Jonas köpte en tramporgel på avbetalning. Efter att några år ha gått i lära hos kantor Uhlin i Junsele gick Eric vidare i sina musikstudier som resulterade i att han hamnade på Musikaliska Akademien i Stockholm och blev med tiden musikdirektör.

Förutom Eric hade Jonas och Alfhild sonen Josef född 1922, vilken bodde kvar på torpet i Vallnäset som ogift.  Dottern Anna Marie, född 1924, blev gift med Daniel Nilsson, och de bosatte sig på en gård i närheten av hennes hem . Deras dotter Ann-Sofie Baarman utbildade sig till kantor.

Jonas Jonsson och Alfhild

Jonas Jonsson dog i Vallnäset 1969 och hustrun Alfhild 1978.

——————-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Mats Holmgren, Jansjö: Mer eller mindre om 380 Ångermanländska spelmän. Version 1994.
Junsele kyrka 100 år. Utgiven 1985. Sonen Eric Jonsson berättar om uppväxten.
Ann-Sofie Baarman. Dotterdotter till Jonas Jonsson


——————-
Noter:
Urgammal vals efter Jonas Jonsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *