Albin Altin i Holafors

Lappås Petter_Albin_1

Lappås-Petter och Albin Altin

Albin Altin. Durspelare. ”Skogis”. Dagsverkstorpare, flottare och skogsarbetare.
Han föddes den 2 mars 1878 i Krånge, Ådals-Liden. Son till arbetaren Erik Peter Altin och Brita Dorotea Molund.

Han fick uppskov från det militära och inskrivningslängden över värnpliktiga år 1900 står; uppskof af hälsoskäl 1899, 1.72 lång, frikallade från värnpligtens fullgörande, stramande ärr öfver venstra foten.

Redan vid tio års ålder fick han följa sin far på skogsarbete och ett par år senare arbetade han självständigt i skogen. Körde även med en häst en period.

Albin gifte sig den 20 oktober 1906 med Anna Kristina Nilsdotter i Holafors, född den 4 mars 1881, som dotter till arbetaren Nils Erik Zackrisson och hans hustru Botilda Kristina Andersdotter. De köpte 1914 torplägenheten Fridhem för 100 kronor av Nils Johan Sundvall. I kontraktet ser man  Sex barn kom att växa upp i familjen, varav endast tre uppnådde vuxen ålder.

Annagreta Eriksson Häggkvist beskriver denna familj på sin hemsida om Holafors;

Fortsätter man byvägen, kommer  man till en  kurva som svänger mot Ystbyn.  Mitt i den kurvan leder en stig till Västbyns sista gård. Där bor Albin Altin  med sin vuxna dotter Gerda på ett litet grått torpställe. Här har Albin tillsammans med sin framlidna hustru Anna fostrat tre barn. Bror , Nils och Gerda. Hur de kunde försörja sig på den lilla jordplätten och några kreatur i den lilla ladugården är för mig en gåta. Bror och Nils har bildat egna familjer, men Gerda bor kvar hemma hos sin far.

Albin minns jag som en liten tunn farbror som ofta satt på Bertils affär och pratade med folk. Albin spelade durspel. Har ett minne från min hemby Bysjön,  där Albin och Petter på Lappåsen spelar durspel tillsammans.Gerda är duktig mattväverska. Väver mattor  och klipper mattrasor på beställning. Efter pappa Albins död bodde hon kvar och arbetade en tid som hemsamarit.  Flyttade sedan till ett litet hus i ystbyn. Torpstugan stod efter det obebodd.

I flera år vandrade jag sommartid upp till den lilla stugan, och satt på stugubron.  En märklig frid och ro infann sig. Tankarna gick till den lilla familjen och deras möda och slit på den lilla jordplätten. Numera tillhör torpet de nya ägarna av Ingelssons fastighet.

Albin på vandring i byn Mjösjö. I bakgrunden Fängströms gård. Foto: Annagreta Eriksson Häggkvist 1953-54

Albin på vandring i byn Mjösjö. I bakgrunden Fängströms gård. Foto: Annagreta Eriksson Häggkvist 1953-54

Albin var en stor naturvän som ofta strövade omkring i markerna och kunde mycket om både djur och växter. Däremot var han ingen jägare.

Anna Kristina dog i september 1952 och Albin på Lissgården i Näsåker den 26 januari 1961.

Albin-hus_1

Albins stuga 2015. Foto: Göran Stenmark

Rester av ladugård.

——-
Källor:
Ådals-Lidens kyrkoarkiv
Annagreta Eriksson Häggkvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *