Kvintett i Tågsjötorp

På baksidan av fotografiet står noterat Tågsjötorp och namn på alla fem spelmän. Tyvärr står det inget årtal gällande tidpunkt för fotograferingen, men det bör röra sig om början av 1930-talet. Spelmännen är uppklädda så det torde röra sig om någon form av tillställning, kanske bjudningsbal eller någon form av högtid.

Från vänster i övre raden står med fiol Ernst Axel Sjödin. Född 1916 och son till sedermera kronotorparen i Tågsjötorp, Junsele Zachris Peter Sjödin och hans hustru Anna Albertina Lundgren.  Axel kom att bo kvar som gift  i Tågsjötorp hela sitt liv. I mitten står Vilhelm (Ville) Sjödin med fiol. Född 1914 och son till  kronotorparen i Tågsjötorp,  Karl Johan Sjödin och hans hustru Amanda Elisabet Lundgren. Ville kom senare i livet att bo i byn Gårelehöjden med sin familj på en mindre jordbruksfastighet. Ville fortsatte att spela på sin fiol till dess att vibrationskador från arbetet med de äldre typerna av motorsågar gjorde att han fick sluta. Längst till höger står med fiolen Sigfrid Knutsson, son till Gottfrid Knutsson och Ingeborg Greta Svensson.

I nedre raden sitter från vänster Göte Emanuel Sjödin med dragspel. Född 1910 och son till  kronotorparen i Tågsjötorp,  Olof Emanuel Sjödin och hans hustru Anna Matilda Karlsson. Gift med Ester Kristina Hedberg. Till höger med dragspel sitter Elias Hedberg. Född 1904 och son till  kronotorparen i Tågsjötorp, Gustaf Hedberg och hans hustru Katarina Matilda Eriksdotter.

Petter Sjödins

Petter Sjödins i Tågsjötorp. Petters stuga låg närmare vägen och är riven Foto: H O Alfredsson 2010

Källor:
Junsele hembygdsförenings bildarkiv
Junsele kyrkoarkiv

2 reaktion på “Kvintett i Tågsjötorp

  1. Margot Johansson f Sjödin

    Sigfrid Karlsson ska vara Sigfrid Knutsson, son till kronotorparen i Tågsjöberg Gottfrid Knutsson och hans hustru Ingeborg Greta Svensson.

    Huset på bilden är Axel Sjödins. Petter Sjödins revs på 50-talet.

  2. Margot Johansson f Sjödin

    Ooops, det ska naturligtvis vara Tågsjötorp (inte Tågsjöberg)!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *