Midsommar

Midsommar_1

Bilden ovan är fotograferad ca 1910 och platsen är dåvarande Svanströmsnipan i Krånge, Junsele. Genom en notering vet vi namn på några av personerna. Längst fram sitter Betty Asplund och rakt ovanför henne Anna Jonsson. Sittande från höger i ljus klänning är Anna Granqvist och till vänster om henne Laura Wallroth. I helvit hatt ses Berta Jakobsson. Samtliga namngivna var födda mellan 1890 och 1893. Tyvärr saknar vi uppgifter om vem spelmannen med durspelet är. Denna plats kom senare att kallas ”Bloms nipa”, där stora midsommarfestligheter pågick ända fram till 1980-talet. På senare år har traditionen återupptagits.

Midsommar har länge varit spelmännens högtidshelg. Numera infaller alltid midsommarhelgen mellan 19-26 juni men förr i tiden inföll midsommardagen alltid den 24 juni, på Johannes döparens dag. Midsommar har sedan flera hundra år bakåt i tiden varit en helg med dans, lekar och festande, samt att många bröllop skedde denna helg. Detta gjorde att det behövdes spelmän.

Från Mo i Junsele berättas från ett sådant bröllop under 1920-talet: Far spelade fiol och långdansen gick runt hela gården. Den far som nämns var bygdespelmannen Jonke Molin.

Midsommar_2

Även detta foto är från Svanströmsnipan, men vi har inga uppgifter om det är vid samma tillfälle som ovan. Av kläderna att döma är det från samma tidsepok.

Källor:
Junsele hembygdsföreningens bildarkiv
Elin Sofia Månssons dagbok från Mo, Junsele
Wikipedia. Midsommar

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *