Jonas Forssén i Eden

 

Forsséns

Forsséns gård i Eden 1985

Jonas Forssén är hittills den tidigast kände spelmannen i Junsele. Född den 10 februari 1799 i Forsås, Ådals-Liden som son till bonden och gästgivaren Jon Ersson och hans hustru Karin Filipsdotter.

Jonas lämnade hemmet i Forsås 1815 och blev dräng i Björkäng i Sollefteå. Där stannade han till 1817 när han flyttade till Stomjorden i Lillegård, Junsele som dräng hos sin broder Erik som då var sockenpredikant i församlingen.

Han gifte sig den 25 mars 1822 med bondedottern Anna Andersdotter i Eden nr 4, Junsele. Hon var född den 16 februari 1802 som dotter till bonden Anders Olofsson och hans hustru Margareta Jacobsdotter. Genom detta blev Jonas betrodd bonde i Eden med många uppdrag inom socknen.

De fick tre barn tillsammans, Jonas född 1822 och den som tog över hemmanet, Anders vilken föddes 1829 och dog samma år, samt ett dödfött barn 1830. Anna dog i Eden den 25 augusti 1867 och Jonas den 23 mars 1868.

Tyvärr vet vi inte så mycket om Jonas som spelman annat än att han spelade fiol. En gammal fiollåda finns bevarad efter honom. Fiollådan skänktes till Anna och Gösta Markusson på stamhemmanet i Eden av Tore Forssén. Foto: Lars Eric Forssén.

Fiollådan

Fiollådan

I en värdering i samband med överlåtelse av hemmanet till sonen Jonas från 1847 nämns fiolen, som då värderades till 1 riksdaler och 16 skillingar.

Fiolen

Fiolen nämns i bouppteckningen

Jonas blev tidigt en anlitad man i Junsele socken och figurerar i flera sockenstämmoprotokoll. Den 11 februari 1827 valdes han till ordningsman för Edens by, dvs. han skulle vara kyrkans ombud att övervaka att byborna skötte sina kristliga plikter. Han fick nytt förtroende till samma syssla året därpå. Den 26 december 1832 blev Jonas av Junsele sockenstämma vald till nämndeman, och i protokollet
står; ”allmänt känd såsom en aktningsvärd man dertil blef utsedd”. Han slutade som nämndeman
1835.

———-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Ådals-Lidens kyrkoarkiv
Junsele hembygdsförenings bildarkiv
Uppgifter från sentida ättlingar

7 reaktion på “Jonas Forssén i Eden

 1. Lars Eric Forssén

  Fiollådan finns fortfarande i stamhemmanet på Eden. Jag tror jag har ett foto på den. Ska leta…

 2. Lars Eric Forssén

  Såg nu i påskas en VHS-video hemma hos Gösta och Anna Markusson, där dottern Kicki hade filmat Sofia Forssén på Gunillagården i början av 1990-talet. Sofia som berättade om anfadern Jonas, från gästgiverigården uppe i Forsås, ovanom Nämforsen i Liden.

  Jonas hade tydligen varit en kunnig och uppskattad fiolspelare – speciellt berättade hon om honom att hon hört berättas att han bjöd på fiolspel vid julfirandet för familjen på Eden.

  Vidare att Jonas spelade i Junsele dåvarande kyrka i Mo där brodern Erik var präst. (Brodern Erik som först igentligen var vikarie för den ordinarie sockenprästen, som rehabiliterade sig hemma i Sollefteå.) Tidsmässigt pratar vi om tidigt 1800-tal.

 3. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Mycket intressanta uppgifter som sträcker sig långt tillbaka i tiden

 4. Lena Eriksson

  Det borde betyda att han började spela som väldigt ung, långt innan han gifte sig. Och att han spelade kyrkomusik, intressant! Det skulle verkligen vara roligt att få se den videon.

 5. Lars Eric Forssén

  Nyss fyllda 23 år gammal var Forsåspojken Jonas när han gifte in sig på Eden med hemmansdottern Anna.

  Han hade säkert, som du skriver Lena, långt innan, hemmavid på gäspegårn i Forsås börjat med övandet på fiolen.

  Vem som lärde och inspirerade honom kan man väl undra över – För någon måste det ha varit – Jag saknar dock uppgifter om musikanter i Forsås. Kanske missade Paul Lundin det fastän han skrev så mycket om byns historia.

 6. Lena Eriksson

  Tyvärr har folklivsforskningen i allmänhet haft lite annan inriktning och de gamla låtarna, visorna och trallarna har till stor del fallit i glömska. Men trevligt för en Lianare som mig att den äldste musikanten vi känner till i trakten faktiskt kommer från Ådals-Liden:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *