Bröderna Persson i Röån

EJ Persson

Erik Johan Persson och Kristina Maria med fyra döttrar

I Röån fanns två fiolspelande bröder, Erik Persson och Per Anton Pettersson. De var söner till förre båtsmannen i Stocka Harmånger, Per Pettersson Bröms och Märta Johanna Ersdotter från Gårelehöjden. Denna familj kom till Röån 1879 och från 1882 hade de ett torp ”bak berge” i Rö nere vid Ångermanälven.

Erik Johan Persson, född den 24 juni 1877 och död 1947. Gift 1900 med Kristina Maria Sundqvist från Tara, 1872-1943. De levde med sin familj i närheten av skolan i Röån.

EJ hus

Erik Johans hus, numera Anna Greta Lundström

Per Anton Pettersson, född den 12 februari 1882 och död 1953. Gift med Ida Johanna Norlén, 1884-1940. De bodde ”bak berge” i Rö nere vid älven och Per Anton var snickare.

Per anton

Per Anton

Per Antons

Per Antons ”baka berge”

 

——-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Röåns hemsida
Ättlingar och bybor
John Molins fotosamling

5 tankar kring ”Bröderna Persson i Röån

 1. Lars Eric

  För att komma med en kommentar som inte har med spelmän att göra; har huvudbyggnaden valmat tak? Det lär väl vara mycket ovanligt i Ångermanland?

 2. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Jag reagerade också på detta, men fick höra att det antagligen är ladugården, vilket kan stämma, för de andra är vad man kan se en stuga, bryggstuga och loge. Ni från Röån som ev läser detta kan väl ge oss bekräftelse.

 3. Lena

  Angående bilden på Erik Johan och Kristina Maria med barn; det är inte fyra döttrar på bilden utan tre döttrar och en son. Från vänster Anna, f 1904; Valle (Valentin), f 1909; Astrid, f 1906 och mina barns farfars mor Märta, f 1900.

 4. olof hällqvist

  Valmade tak på mangårdsbyggnaderna har förekommit i västra Ångermanland. Som ”Per-Ors” i Krången ,Ramsele. Ett annat exempel är min far och farfars ställe i Finfors, som också hade en korsbyggnad med valmat tak.
  Det är kul att det skrivs om spelmän från västra, det har varit tyst om dem tidigare, gick knappt att hitta nån äldre folkmusik härifrån.

 5. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Ja visst är det roligt att vi kan lyfta fram dem och nu ser vi i stället att det fanns väldigt gott om dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *