Abraham Wallin

Bildkälla: Kristina Gärdebo Johansson

Fiolspelman. Född den 10 december 1821 i Vallen, Junsele som son till bonden Johan Abrahamsson och Anna Danielsdotter. Död den 9 december 1887  i Ala såg, Söderala

Enligt en nekrolog i Västernorrlands Allehanda efter sonen Johan Petter år 1898 står att fadern Abraham var odalman, men därjämte ock spelman, en af bygdens främsta, hvars glada upptåg och lekande fela voro lika berömda.

Abraham Wallin var gift med bondedottern Anna Lisa Persdotter Modin, född 1820 i Mo Junsele och död 1880.

Abraham tröttnade på bondelivet, och flyttade med familjen till Lomsjön i Åsele som barnalärare 1858, kort därefter till Bomsjön i samma församling. Därefter till Järvsö 1863 och vidare till Söderala 1870. Omgift 1883 med Kristina Nordin från Torp i Västernorrland.
Det var inte bara Abraham själv som var lärare, utan tre av de fyra sönerna i första äktenskapet blev lärare. Äldste sonen Johan Peter född 1847 , blev känd litteratör som fick utmärkelser av Svenska Akademien och var en aktiv tidningsskribent, författare, kåsör och poet. Med andra hustrun fick Abraham dottern Abra Beata Kristina som även hon blev lärare.

——
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Åsele kyrkoarkiv
Järvsö kyrkoarkiv
Söderala kyrkoarkiv
Västernorrlands Allehanda 1898

En reaktion på “Abraham Wallin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *