Aristarkus Persson

Här kommer en spelman vi inte vet så speciellt mycket om, och han gör med stor säkerhet sällskap med flera som glömts bort av tidens tand. Tack vare Doris Berglund i Öfra vet vi i alla fall att Aristarkus Persson i denna by spelade 2-radigt durspel.

Han föddes den 8 juli 1883 i Öfra som son till torparen Per Johan Persson och hans hustru Brita Justina Nilsdotter. På gården i Öfra drev fadern även en liten handelsbod. Aristarkus (Aristarchus) dog som ogift redan den 8 augusti 1908 i Öfra av lungsot. I kyrkans husförhörslängd kan man av prästens bedömning se att han var ganska begåvad. I släkten fanns fler spelmän, kusinen Verner Eriksson och dennes far, farbrodern Erik Jakob Persson.

Per Johan Persson torp Öfra 1889

Aristarkus får representera den glömda skaran.

Dödsannons efter Aristarkus

Dödsannons efter Aristarkus

——–
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Boken om Öfra av Doris Berglund

2 reaktion på “Aristarkus Persson

  1. Anita

    Doris Berglund är ju också en ”speleman”, eller hur? Om jag minns rätt så spelar hon dragspel och har även komponerat några låtar.

    Hälsningar Anita

  2. Göran Stenmark Inläggsförfattare

    Jo, Doris kommer med. Vi har färdiga inlägg på ytterligare ett 20-tal som kommer så småningom, Gösta Markusson, Roffe Söderberg, Kent Ingelsson, osv. Vi började med de äldre så de kommer allt eftersom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *