Sigurd Abrahamsson – ”tryckarn”

Sigurd Abrahamsson

Dragspelare och fiolspelare. Sigurd Elias Abrahamsson föddes den 25 januari 1905 i Vallnäset Junsele som son till skräddaren, torparen och spelmannen Daniel Abrahamsson och hans hustru Selma Aurora, född Nordin.

Familjen bodde på ett s.k. everderligt torp i Vallnäset under Vallen nr 4 och Daniel tituleras även som skräddare.

År 1909 flyttade familjen till Remsle i Sollefteå och där arbetade Daniel som skräddare. Denne dog den 2 maj 1910 av lunginflammation och Selma Aurora flyttade enligt kyrkboken tillbaka till Vallen. I själva verket hade hon och barnen i stort sett bott hela tiden på torpet i Vallnäset..

I unga år spelade Sigurd vid några tillfällen fiol på danser  tillsammans med sin bror Gunnar, men annars spelade han oftast durspel i en trio där bröderna Einar spelade fiol och Hilding (Ahlenhed) gitarr. Hilding spelade även dragspel.

Ahlenhed

Brodern Hilding Ahlenhed spelade både dragspel och gitarr

Sigurd hade ett tryckeri efter Länsmansvägen i Krånge Junsele men bodde i ett större hus beläget efter Gärdesvägen ”Fägata”. Huset har kallats ”Panget” eftersom det fanns ett pensionat i byggnaden. Kallades även i folkmun för ”Luffarhotellet”. Verksamheten sköttes av hans mor Selma.

Tryckarns

”Tryckarns” hus vid ”Fägata” i Junsele. Foto: Göran Stenmark 2011

Tryckeriet

Huset i Krånge där Sigurd i alla år hade sitt tryckeri. Byggnaden är nu riven.

På bilden nedan ser vi Sigurds gamla tryckpress som nu finns till beskådan i f.d. SVAR-huset i Ramsele. Tryckpressen såldes en gång i tiden till Ramsele och fanns senast hos Ramselebladet innan den placerades i SVAR-huset.

Foto: Lena Eriksson.

Foto: Lena Eriksson.

Tryckeriet startade Sigurd 1931 och blev registrerad hos länsstyrelsen den 7 augusti samma år. Upphörde som registrerad firma den 30 september 1965.

Här nedan ser vi ett alster från Sigurds tryckeri, en räkning till Junsele hembygdsförening gällande tryckta biljetter.

Räkning 1961

Räkning ställd till hembygdsföreningen

Tidningsklippet här nedan visar den 78-årige Sigurd på Gunillagården som spelar ”Fiolen min”.

Sigurd Abrahamsson

Sigurd Abrahamsson

Sigurd dog som ogift 1991.

———-
Noter:
Hyfsa efter Sigurd Abrahamsson
———-
Källor:
Junsele kyrkoarkiv
Sollefteå kyrkoarkiv
Handelsregistret. Västernorrlands läns landskansli
Junsele hembygdsförenings bildarkiv
Tidningsartikel 1980
Bertil Ahlenhed. Brorson till Sigurd.
Aina Ahlenhed. Brorsdotter till Sigurd

2 reaktion på “Sigurd Abrahamsson – ”tryckarn”

 1. Lena

  Huset på Fägata var faktiskt vår första bostad i Junsele när min familj flyttade dit från Omsjö, Ådals-Liden, det bör ha varit 1971. Jag var runt 14 år då och vi bodde på övervåningen i huset, Sigurd bodde nere. Jag har tyvärr inget minne av att han spelade dragspel. Året därpå köpte mina föräldrar (Lennart och Birgit Eriksson) hus i Lillegård så tiden på Fägata blev ganska kort.

 2. Mattias Ahlenhed

  Hej! Bra text Göran!
  Sigurd var min pappas farbror (Hildings bror). Detta vet många, men jag tänkte berätta lite av vad som traderats (berättats) för mig. Jag kan ha fattat fel. Det kan likaså genom åren uppkommit fel i berättelsen.
  Precis som framkommer i texten, bodde aldrig familjen i Sollefteå. Fadern, Daniel, var skräddare på regementet och dog (i lunginflammation?) i det rum han hyrde på Remsle. Selma, hans fru (på den tiden ej myndig), hade under den vintern satt sig i skuld, 20 riksdaler, vilket mannen skulle betala på våren då han kom tillbaka. Men då han dog, såldes snabbt skuldsedeln vidare och familjen tvingades bort från torpet i Vallnäset. Fattigstugan hade ingen plats och de bosatte sig istället, med fattigvårdens goda minne, i ett av kyrkstallen. Så vitt jag kan bedöma, utefter från en läderinbunden bok med diverse anteckningar (karikatyrer, uträkningar gällande dagsverken etc) som finns i familjens ägo, så bodde de där från ca 1909 till kanske 1914/17 (?). Den äldsta systern ansågs så pass begåvad, att socknen (?) bidrog till vidare utbildning för henne. Men det var många syskon…
  Av min farfars syskon kommer jag bara ihåg Hilding. Han och brodern Gunnar, som dog, enligt vad som sägs, av homoslyr (jobbade för SJ och besprutade ogräsgift) 1970/71, bodde i ”Panget”, pensionatet som deras mamma hade öppnat på Fägata. Mamman, Selma, dog under mitten av 50-talet. Hennes släkt från Åsele, som lär ha haft ekonomiska resurser, lär aldrig ha förlåtit henne för att hon slog upp en förlovning på hemtrakterna för att gifta sig med en torpare från Junseletrakten.
  Att bröderna var musikaliska verkar det inte råda några tvivel om – men att de också inte alltid kom överens, och att de dessutom gjorde föreställningarna sämre med något innanför västen – ja det var också välkänt. Desto längre en spelning kunde hålla på (med Einar, Gunnar, Hilding och Sigurd), desto mer som inmundigades, ja desto ”finare” skulle de spela… Vilket slutade fel…

  Huset på Fägata stod inte där ifrån början – det flyttades dit från, tror jag, kyrkberget. När det gäller Sigurd finns det en annektdot som jag anser är värd att återberättas:
  Hilding var, som så många andra på denna tid i det Röda Ådalen, kommunist. Hilding var mer åt det socialdemokratiska hållet. Efter kriget -45 var det dags för val. Hilding beställde valaffischer av brodern för upptryckning.
  Texten skulle lyda:
  ”Rösta på Kommunisterna! En ändring kan ske!”
  Sigurd tryckte nästan detsamma…;
  ”Rösta på Kommunisterna! En ändring kanske!”

  Något att tänka på i dessa tider av särskrivning, kanske?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *