Daniel Abrahamsson

Skräddare och torpare i Vallnäset Junsele

Född den 22 maj 1859 i Vallen nr 4, Junsele som son till bonden Abraham Eliasson och hans hustru Kajsa Andersdotter. Han gifte sig den 16 februari 1896 med Selma Aurora Nordin, vilken var född 26 september 1874 i Åsele. Familjen bodde på ett s.k. everderligt torp i Vallnäset under Vallen nr 4 och Daniel tituleras även som skräddare.

År 1909 flyttade familjen till Remsle i Sollefteå och  där arbetade Daniel som skräddare på trängen (T 3). Denna karriär blev inte så lång för den 2 maj 1910 dog han på Sollefteå lasarett av lunginflammation
Selma Aurora flyttade tillbaka till Vallen efter makens död 1910 för torpet hade de behållit.

Kontrakt på torpet i Vallnäset 1887

De fick i Vallnäset barnen, Jonas Ejnar 1896, Essy Katarina 1898, Nanny Kristina 1899, Abraham Gunnar 1901, Gustaf Hilding 1903 och Sigurd Elias 1905. I Sollefteå föddes Lilly Aurora 1909

Selma Aurora dog den 28 februari 1959 i Krånge Junsele.

Daniel var bror till spelmannen och bonden Jon Abrahamsson. Även sönerna Gunnar, Hilding och Sigurd spelade dragspel.

————

Källor:
Junsele kyrkoarkiv                                                                                                          Sollefteå kyrkoarkiv                                                                                                       Lantmäteriet

8 reaktion på “Daniel Abrahamsson

 1. Arne P

  ETt par frågor.Gifte Selma Aurora om sig? Östlund kanske. Och Hilding, var det Hilding Ahlenhed? Och Sigurd var kanske tryckarn?

 2. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Har inte kontrollerat detta med Selma ännu, men helt rätt, Hilding Ahlenhed och Sigurd Abrahamsson var tryckarn.

 3. Mattias Ahlenhed

  Om jag förstått rätt så lär Daniel Abrahamsson byggt en gitarr eller liknande – det kanske var vanligt på den tiden att bygga egna instrument? Farfars samtliga bröder – även Einar och Gunnar – lär ha spelat olika instrument.
  Selma hade ”Pensionatet” på Fägata.

 4. Göran Stenmark

  Trevligt Mattias. Jo vi har stött på då och då att man gjorde sina egna instrument. Allan Svensson i Bysjö byggde sin första fiol bl.a.

 5. Mattias Ahlenhed

  Hmm… Detta är säkert helt ointressant, men ändå… (Bara att radera!)
  Ser att jag var otydlig sist – utgick ju ifrån att alla redan visste om att Sigurd ”Tryckarn” spelade bl.a. dragspel. De fyra bröderna spelade både här och där och, enligt min fader, Bertil, så var omdömena från publiken/de dansande delade… Någon lär ha sagt att så länge de spelade utefter vad de redan kunde (eller jammade med ett modernt uttryck) så lät det hela bra… Men när de skulle spela ”fint” – alltså att de plockade fram nothäften – ja då lät det sämre och slutade med osämja…

 6. Göran Stenmark Inläggsförfattare

  Ointressant/radera??!! Nej då Mattias, det är ju exakt sånt här vi vill höra och läsa i bloggen. En viktig del i dokumentationen

 7. Mattias Ahlenhed

  Mer ointressant vetande:
  Farfar bytte namn från Abrahamsson till Ahlenhed runt 1930 (-29?). Min far föddes Ahlenhed 1931, så vitt jag vet, medan hans äldre systrar – mina fastrar (Gun och Aina) föddes Abrahamsson. Det något ologiska namnvalet (det växer ju oftast inga alar på hedar) lär enligt Farfar vara hans idé om släktens koppling till Alderlund… Ni vet säkert att Alder betyder Al, men suffixet lund var ju redan upptaget. Därav hed…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *